Радомир иска официален статут да е втори по значение в пернишко

Кметът на Радомир Пламен Алексиев иска иска официален статут на опорен град в Пернишка област, тоест втори по значение град в областта. По думите на кмета финансовото състояние на града е добро, без съществени задържения, а пътят на Радомир – екологичен район, растяща инфратруктура и инвестиции. Голямата болка на радомирци е болничната помощ. 

Ето какво каза още Пламен Алексовв интурвю за БТА:

Г-н Алексиев, посреща ли Радомир своя празник с обновен облик?

Обновеният облик не означава само строежи, проекти, а и значимост на града. Надявам се най-после Радомир да получи полагащото му се място в област Перник на опорен град, тоест втори по значение град в областта. Само три области в България не са избрали свой опорен град. Ние отговаряме на необходимите изисквания за това.
Радомир е граничен град за Пернишки регион,има развита инфраструктура от национално и местно значение. През територията на общината преминава автомагистрала Струма, път I-6 пресича града, както и две възлови за Югозападна България жп линии.
Радомир има решаваща роля в общините Ковачевци и Земен – например Районният съд е в Радомир, пожарната, полицията и прокуратурата – също, както и общинска служба „Земеделие“. Ние сме подали документи от 2012 г. за официален статут на опорен град, но досега все още нямаме отговор. Положително становище по въпроса би дало нови възможности на Радомир.
В МРРБ е внесен общият устройствен план, който дава перспектива и сигурност на жителите и бизнеса в града в продължение на 25 години. Новият облик означава и достъпност на града. Ремонтът на жп трасето за високоскоростен влак до София започва от гара Радомир, ще се ремонтират и всички жп прелези.
Допустими са и повече проекти по Програмата за развитие на селските райони, защото се промени категорията на града.

Какви са преимуществата и недостатъците на малкия град?

Малкият град има много преимущества. Например може да се направи вярна прогноза относно проекти за комуникации, за водопровод и канализация, за осветление и т.н. Недостатъкът е, че тя трудно се осъществява, защото държавата обръща внимание на големите градове, които са с повече потребности. Там се правят новите детски градини, училища, инфраструктурни проекти.
Никой не забелязва, че Радомир има перфектна осветеност, газоснабдителни шлангозе от ляво и от дясно на магистралния път, всеки може при добра комуникация и перспектива да ползва газ за отопление. Предстои да изготвим проект за подобряване състоянието на атмосферния въздух през следващите десет години.
Радомир е първият град в страната, който имаше бутон на НАП с възможност за информация за местни данъци и такси, който разполагаше с централна база данни, третият след Бургас и Габрово, който въведе електронни услуги.
За мен е необясним фактът, че хората по настоящ адрес могат да гласуват за кмет, но общината не получава бюджет за тях. А след като са избрали кмет, те трябва да получат услуга. Главната роля на една община е да предостави по-качествена услуга, да расте бюджетът. Затова казвам, че община Радомир има бъдеще – от 9,6 млн. лв. бюджет през 2011 г., сега е 13 млн. лв.

Успявате ли да осигурите необходимото медицинско обслужване на жителите след закриване на болницата в града?

Закриването на общинската болница е голяма язва за Радомир. Тя обслужваше жителите на три общини – Радомир, Земен и Ковачевци. За съжаление медицинското обслужване сега е на ниско ниво. Лоша е работата на медицинския център, предоставените услуги на част от практикуващите лекари.
Общината прави каквото може – защити всички помещения от посегателство, има камери, паркинг. Изключителна заслуга на общината е да имаме много добър център за спешна помощ, който разполага и с нов реаномобил. Опитваме се да направим хубаво отопление, което да не завишава стойността на наемите и услугите, предоставяни от лекарите, да ги облекчим, да ремонтираме общите части, което правим всяка година.
Нямаме рентген, нямаме качествени диагностични услуги. На всичкото отгоре сега живеещите на територията на община Радомир ще платим задълженията на болницата. А те идват от несъразмерно високите заплати, които са си определили медицинските служители. Съдят ни всички служители на бившата болница, което е некоректно.
Община Радомир е акционер в най-голямото здравно заведение в региона – МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник. Въпреки че болницата е с изключително добри показатели и ръководството драстично е снижило загубата, съм притеснен за нейното бъдеще. Опасявам се,че се спъва развитието й за сметка на частни болници.
Грешка е съсредоточаването на твърде много болници в София и закриване на такива в общински центрове. Ние се борим да запазим възможността за добра първоначалната диагностика в Радомир и Перник. Защо трябва да ходим затова в София?
Лекарите бягат, защото тук не могат да заработят това ниво на заплащане, което те смятат, че заслужават. Тук не се заплаща наднорменото обслужване по клинични пътеки. В Радомир единствено добре работи лабораторията. Но нямаме ли рентген, диагностициране, възможност спешната помощ да поддържа живота до 70 часа, за да се вземе решение къде да продължи лечението на пациента, ние ще продължим да губим хора. Това е най-страшното за града – хората умират от все по-висока заболеваемост. А за нас е важен всеки човешки живот.

Какво е финансовото състояние на общината?

Добро. Гоним изпълнението на бюджета над 85 процента. Единственото, което имаме да изплащаме през 2018 г. и 2019 г. са 215 000 лв. към фонд Флаг. Като малка община сме ограничени и не можем да изтеглим кредит, с който да сме независими от оперативните програми. Общината няма никакви задължения. Искаме да вземем или облигационен, или инвестиционен кредит и на практика да направим с наши сили и средства това, което считаме за нужно – зала, плувен басейн, стадион. Ние сме град с традиции, събираме се по 450-500 човека на тържество и нямаме зала, където да го направим.
Не сме допуснати обаче до въпросния кредит, защото не сме можели да поемем такъв дълг поради малката изравнителната субсидия. Разрешеният дълг се равнява на 15 процента от изравнителната субсидия. Ние миналата година сме платили целия кредит за поликлиниката, към фонд „Флаг “ нямаме просрочване, забавяне на вноските, наказателни лихви. Можем да се справим, но трябва да се даде шанс на малките общини, които са подредени и нямат задължения.

Как използвате природните даденост на района – тук се намира резерватът „Острица“, феноменът „Чокльово блато“, един от малкото градски водопади у нас – „Бучалото“? Как пазите и популяризирате своята история и традиции?

Предвиждаме в новия бюджет да залегне възвръщането на облика на водопада „Бучалото“. За Чокльово блато имаме уникален проект за изследване, който ще позволи да се направи план за управление на защитената територия. До него се намира тракийско светилище, което е археологически паметник от национално значение. С наръчници, пътеводители се стремим да привлечем туристи. Амбицирани сме да възстановим крепостта над село Чуковец, много се работи по реставрирането и изграждането на нови черкви.
Радомир е древен град, изграден върху значими селища, оттук е минавал Римският път, както и пътищата, свързващи всички крепости в Югозападна България. Радомир винаги е бил кръстопът. Ние сме близо до столиците Скопие, Белград, София, важни градове като Солун, Пловдив.
Ремонтираме пътя към „Манастирчето“ – свято място за радомирци, като сме с намерение оттам да тръгват маршрути за резерват „Острица“ в Голо бърдо.
Ще направим посетителски център, който да дава информация за природните и исторически дадености на района.Той ще бъде ситуиран или в Долна Диканя, или в „Манастирчето“. Опитваме се в етнографска експозиция „Стойова къща“ да направим кабинет от дарения на книги и мебели на българския писател и преводач Светослав Минков , който е роден в Радомир.

Все още ли имате претенции към столичния кмет Йорданка Фандъкова заради 5 000 души от Радомирско, които ежедневно пътуват до София и обратно?

Това са хора в активна, трудоспособна възраст, добре квалифицирани, които желаят да живеят в Радомир, но не могат да се реализират тук и не могат да постигнат финансовия еквивалент, съответстващ на квалификацията им.
Заделеното от държавния бюджет не е достатъчно за община Радомир, затова ни е необходима финансовата подкрепа на Столична община като компенсация за това, че ние осигуряваме работна сила, радомирци си харчат парите в София.
В Радомир няма молове, едрите покупки се взимат от София, дистрибуторите са от София и би следвало Столична община като огромна община с много добри перспективи да помогне за създаването на по-добра среда за почивка на работещите там радомирци, за подобряване на транспортното им обслужване.
Преди 4 години водих разговор с г-жа Фандъкова да ни помогнат за изграждането на залата, дори и да бъде собственост на Столична община.

Каква е прогнозата Ви за бъдещето на Радомир?

Екологичен район, с развита инфраструктура и доболнична помощ, с растящ инвеститорски интерес. Център сме на жп транспорт, тук преминават автомагистрала Струма, път I-6. Географското ни разположение, историческото ни наследство предполагат и добро бъдеще./ЕР/

Източник: БТА