Няма да повярвате, перничани! Вижте още къде по света празнуват Сурва и носят….граовски носии!

Сурва е уникален фестивал, който се е запазил и се почита ревностно в пернишко. Нещо повече – с годините местната власт го доразви като Международен фест. Но любопитно е, че има още едно място, където Сурвата се почита. И то не е в България…

ZaPernik.com попадна на интересна информация за едно „късче“ от България  – в Приднестровието, което е регион в източната част на Република Молдова. Едно от най-големите села в този район е населено с българи, а името му, странно наподобява това на Перник. Селцето се нарича Паркани. Не ви ли звучи като „перничани“? Но приликите не спират дотук.

Архивна снимка. Едни от първите заселници българи на Паркани

В Паркани те посрещат по стара българска традиция с баница. 80 процента от десетхилядното население се определя като българи. Техните прародители се заселват тук в началото на 19-ти век, донасяйки със себе си своя език, култура и традиции. Именно една от тях е и обичаят Сурва.

Точно на 14 януари, както е и в пернишките села, сурвакари обикалят по къщите с пожелания за здраве, щастие и берекет. На първа пролет пък се раздават мартеници, които наричат „мерцишори“.

В селото си имат и паметник на Васил Левски, поставен през 2008г.

Бъдещето на Паркани сега

Никой не трябва да забравя корените си, защото без минало няма бъдеще, смятат българите от Паркани.

За поддържането на българския дух, традиции и фолклор в селото активно работи местния културен дом. Само в организиравите от него школи по народни танци се обучават над 200 души. В селото има 4 училища,  1 спортна зала.  Има частен музей на стария бит, създаден от жителите на селото.

Обълнете внимание на носиите! Не ви ли приличат на граовски?

След всичко изнесено до тук, Перник може спокойно да се побратими с Паркани. И да покани техни сурвакари на фестивала Сурва в Перник.

Повече за селото можете да видите на интернет сайта му  ТУК

Текст по информация на lifebites.bg