Перник премахва билетите за градски транспорт и далаверата да се прибират стотинки в джоба!

Община Перник е на път да реализира напълно иновативна идея на градски транспорт в Перник, като премахне изцяло ползването на билетчета, по модел на най-модерни европейски градове, а в замяна въведе

безконтактни електронни карти,

с които перничани ще могат да пътуват в абсолютно всички рейсове на Перник – назависимо дали ще са частни, общински или междуселищни, научи zaPernik.com. Това се очаква да се случи от есента на 2018 година.

Освен за улеснение на пътниците, освен за прозрачност в приходите, това се прави и заради екологията. Най-зелените градове в Европа се отказаха от милионите билетчета, късани ежедневно, а Истанбул печели два пъти наградата зелен град на годината, заради иновацията си да премахне хартиените билети и да ги замени с електронни.

Автомати за зареждане на такива карти

Това разбира се ще бръкне в дупето на транспортната мафия на Перник.

Тя е свикнала да не дава билетчета, а да прибира стотинките от клиентите в джоба. С новата система парите първо ще минават през данъчните, отиват в Община Перник и от там ще се изплащат на презозвачите. Пътниците ще си зареждат картата с пари и ще се возят, без да дават стотинки на ръка.

Отделно доста частни фирми спекулират с това, че едва ли не работят на загуба, защото нямало пътници по междуселските линии и източват стотици хиляди лева годишно за субсидии и дотации. Сега ще се вижда в реално време колко пътници има във всеки един автобус и линия. Край на тази спекулация.

За десерт, освен частните автобуси, Община Перник ще вкара и 15 общински чисто нови общински автобуса, които ще обслужват най-натоварените линии в Перник. Това също би засегнало интереси на частната мафия.

В петък в Община Перник ще има среща между кметския екип и частните превозвачи. Ще бъдат обявени търгове за линиите, които досега от десетилетие се даваха на „заварени“ превозвачи, които не искаха да допускат никой нов на хоризонта и си правеха каквото искат.

Възможно е частната транспортна мафия да жали търга и да бави колкото се може развитието на транспорта в Перник. Това се е случвало и в други градове, но се очаква до края на следващата година вече Перник да е със завършен модерен транспорт, какъвто перничани заслужават.