ПЕРНИК НАПРЕД! Кметът Церовска захвана моста над река Струма – става с габарит от 9 метра – две ленти за движение от по три метра и два тротоара от двете страни по 1,50 метра, удобен за инвалиди

Това е последната снимка на полуразрушиният мост над река Струма.

Кметът на Община Перник Вяра Церовска днес даде официален старт на проекта за реконструкция на моста над река Струма. Тя не скри вълнението си, че има възможността да положи началото на рехабилитацията на един толкова важен и сериозен обект, който свързва два квартала с централната градска част.

„Мостът е направен през 1952 година и от тогава не е ремонтиран и не е реконструиран. Този ремонт ще удължи експлоатационната му годност, ще подобри транспортната връзка в града ни, ще окаже голямо влияние върху естетичния вид. Реализирането му ще осигури удобен, безопасен и икономичен транспорт на хора и товари при осигурена достъпност на лица с увреждания и при опазване на околната среда, сподели кметът Вяра Церовска.

Градоначалникът припомни, че реконструкцията на съоръжението е част от мaщaбния пpoeĸт „Πoдoбpявaнe нa гpaдcĸaтa cpeдa в гpaд Πepниĸ“ чpeз изпълнeниe нa oбeĸти : Блaгoycтpoявaнe нa ĸв. „Teвa“ и Πapĸ нa пpeдизвиĸaтeлcтвaтa в мecтнocт „Boйниĸoвeц“ и „Мост над река Струма при ул. Струма“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г.

В рамките на проекта съществуващата връхна конструкция, която е метална и ще бъде изцяло подменена с нова монолитна стоманобетонна.

Новият мост ще бъде с габарит от 9 метра – две ленти за движение от по три метра и два тротоара от двете страни по 1,50 метра“, коментира инж. Иво Гаджов, представител на фирмата изпълнител „ВИА ИНТЕЛЕГО“ ООД.


Той уточни, че дължината на моста ще се запази и всички инженерни комуникации , които преминават през него, ще бъдат подменени с нови, което се съгласува с дружествата, които ги експлоатират .

„Мостът ще има нова организация за движение, ще се преминава безопасно от пешеходците и автомобилите, както и от велосипедистите .Ще има нови пътни знаци и пътна маркировка“, посочи инж. Гаджов.

На символичната първа копка, където за здраве беше счупено и бутилка шампанско от кмета Вяра Церовска, присъстваха зам.-кметовете Севделина Ковачева, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и секретарят на Община Радослава Манова, ръководителят на проекта инж. Иван Искренов, екипа на проекта и граждани.

Стойността на проекта за ремонта на моста над река „Струма“ е 307 485.60 лв. без ДДС или 368 982,72 лв. с ДДС
Срокът за изпълнение е 194 календарни дни.