Напрежение в центъра на Перник! 150 полицаи излязоха пред сградата на Първо районно управление

Около 150 служители на реда от подразделенията на МВР в област Перник протестираха пред сградата на Първо районно управление в Перник. Полицаите бяха подкрепени от Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, местната структура на НСПС „Огнеборец“, Съюза на служителите на затворите в България и Синдикат „Охрана“.

Протестът беше мирен и се проведе пред сградата на Областна дирекция на МВР-Перник. Атмосферата на недоволството беше допълнена от знамена на Синдикалната федерация на служителите в МВР, знамена на Република България и два транспаранта, на които пишеше „Достойно отношение и достойно заплащане на служителите на МВР“ и „Синдикално сдружение „Перник“ – Заедно можем повече“.

На дървена масичка бяха поставени няколко стека с вода за участниците. От националните телевизии единствено екип на БТВ беше на място, за да отрази недоволството.

Зам. председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борис Страшилков също беше дошъл, за да подкрепи протестиращите от Пернишко полицаи. Той заяви, че служителите на реда, които работят на летищата не получават никакви предпазни средства и безплатна храна в условията, в които работят. По негова информация протестиращите полицаи срещат подкрепата на обществото. „Хората наистина разбират, че няма как да има сигурност без да има служители, които да я осъществяват. Проблемите на МВР се увеличават за съжаление, а не намаляват.“, каза Борис Страшилков.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Перник Станислав Кафтанов каза, че в протеста ще участват служители на ред от всички Районни управления на полицията в региона. „Тази вечер от абсолютно всички Районни, които са в областта – това са Брезник, Трън, Радомир, Първо и Второ Районно в Перник ще протестират. Исканията са за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и промяна на Закона на Министерство на вътрешните работи. В протеста няма присъстващи, които в момента са на работа, а само почиващи. Стартовата заплата на един полицай в България е 662 лева. Мисля, че тази сума е много близо до минималната работна заплата в България и се стремим да обвържем поне с коефициент към минималната или поне средната заплата – да се увеличава с всяка година минималната заплата, да се увеличи и нашата с някакъв коефициент.“, каза Станислав Кафтанов.

Организацията на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Перник наброява около 150 човека. До момента организацията на СФСМВР-Перник не е водила разговори с институции на областно ниво. Стремежът на организаторите на протестите е исканията на полицаите постоянно да бъдат на дневен ред в публичното пространство в страната.