Женените в Перник повече: 168 сключиха брак от началото на годината

Снимка: Интернет

Увеличават се жителите на община Перник, които сключват граждански брак. Това става ясно от статистиката, предоставена от Общинското предприятие  „Обредни дейности“, което осъществява веселите граждански ритуали за перничани.

За първите осем месеца на годината сключените граждански бракове са общо 168, като в това число са и заявените до края на месец август. От новобрачните двойки 40 са избрали да си кажат заветното „да“ на избрано от тях място извън ритуалната зала на ул. „Кракра“.

Най-често изнесени граждански ритуали са правени в Двореца на културата, пред емблематичната за града сграда и в намиращия се там ресторант.  Граждански бракове са сключвани и в други ресторанти, където младоженците и техните близки са празнували сватбите. Изнесени ритуали се правят и на крепостния хълм над Перник. За осигуряване на длъжностно лице за провеждане на сватбени церемонии извън ритуалната зала се плаща 200 лева. Цената на сватбените церемонии в залата варира от 58 до 150 лева в зависимост от това в какъв ден и от колко часа се провежда.

Все по-често през лятото са браковете и на перничани, които са на работа в чужбина. Сключват се и смесени бракове, като при тях преобладаващо са българки булките.

За сравнение през цялата 2016 г. са сключени общо 211 брака. Изнесените сватбени церемонии са били 53, а сключените смесени бракове – 13.