Пернишки ретро рали състезател разпродава уникалните си коли

Снимка: struma.bg

Уникален ретро автомобил, ремонтиран от УБО и участвал в множество ралита, продава състезателят Владимир Димитров от Перник, печелил много ретро състезания. С болка той се разделя с „Опел Аскона А GТ 51“ от 1970 г. Последната надпревара, която завоюва с него, бе на международното ретро рали „България 2017“. Той и Мими Гюрова се класираха първи в престижната надпревара, пише struma.bg.

„Колата има историческа стойност за нашите географски ширини и аз притежавам всички необходими документи, доказващи това. Автомобилът е закупен от Елена Гаврилова през далечната 1970 г. в САЩ, която е била представител на НРБ в ООН. Oсвен за лични нужди тя се е ползвала и служебно, поне така пише в документите. Също така колата е ползвана и от сина й Владимир Гаврилов, който през онези години също я е карал, даже е направил и инцидент с нея, но е била напълно възстановена в УБО, тъй като дамата е била лична приятелка на Тодор Живков.

Когато купувах колата, открих и символика в това, че е моята кола, майка ми се казва Елена, а аз съм Владимир. Много хубави спомени имам с това чудо на техниката. В момента колата е доста променена, с редовни документи. Асконата е препарирана в Мад Макс Ауто от Martin Kolev. Има стерео, нови предни седалки, наскоро претапицирани, предни и задни дискови спирачки, 15-цолови джанти с нови летни гуми.

Напълно обслужена и готова за ежедневно каране. Колата е с мотор С20ХЕ, петстепенна кутия Р25, задно предаване. Колектор 4-2-1 с термолента. Автомобилът има стотици представяния по ретро паради, печелил е и много награди по ретро ралита, включително и престижното тази година ретро рали “България”, споделя Владо.

Цената на автомобила е 12 000 лева.

За продан Димитров е обявил и друг свой любим автомобил – „Опел Кадет“ от 1976 г. Нейната цена е 7500 лв. Колата е подготвена за тренировъчна. Приятели му предлагат помощ, за да не се разделя с уникалните автомобили, но той е решен да ги продаде. От спорта и състезанията обаче не се отказва.