СКАНДАЛ! Вижте КОЙ отваря частна детска градина в Перник, ще прибира такси едновременно от държавата и родители, а перничани настръхнаха, че се случва нещо много непринципно и неморално с децата

Първата частна детска градина ще отвори в  Перник от 1 септември, гръмнаха всички пернишки сайтове в галоп. Един текст, под индиго разпратен до всички гласеше: Първа частна детска градина в Перник отваря врати на 1-ви септември.  Но никой не споменаваше: От КОЙ?! Защо винаги, като стане дума за КОЙ нещата попадат в пълна мъгла.

Според спорен закон, гласуван от ГЕРБ, от 2018 година частните детски градини ще бъдат финансирани от данъкопладците. Тосет частните градини ще получават държавни пари, за това, че гледат децата ви.

На практика взимате пари от бедните и давате пари на богатите”, беше критиката на опозицията при приемане на Закона.

Този закон за кого го правите?, попита депутатът Янаки Стоилов тогава.

И отговорът излиза днес на яве в ZaPernik.com:

Само три месеца преди да влезе в сила държавното финансиране за частни детски градини, такава си отваря в Перник: ГЕРБ-ер номер 1 в Общинкския съвет на Перник – Румяна Гьорева. Тя е председател на групата общински съветници на ГЕРБ Перник.

Става много яко. Депутатите гласуват закони в парламента в полза на общинските им съветници, които си отварят частни детски градини.

Според съобщението до медиите стаите в детската градина са ремонтирани основно, подменени са ВиК и ел.инсталациите, санитарните възли са съобразени с възрастовите групи на малчуганите, които ще посещават детската градина. Приложена е дори снимка на единият ъгъл на сградата.

Но перничани не са от вчера и веднага надушиха несправедливост:

И каква е тая снимка на едното ъгълче !!!….Авторът дали е отишъл там да види сградата разделена на две…частна и държавна….ремонтирана и неремонтирана…зимата едните деца на топло, а другите с ушанки… ненормална работа в ненормална държава…
Половината детска градина е ремонтирана, тази която ще е частна, останалата част е в окаяно състояние,но ние сме свикнали вече да виждаме такава гавра с нашите деца, едните са деца на България, а другите какви са?Общината не може една дограма да смени и боя да сложи -много много жалка гледка, засрамете се.
 Хората са шокирани от безочливостта на ремонта, който цели да покаже, че едните са бедни и втора ръка деца, а другите не. Според перничани много неморално е по този начин да се делят децата. Това в Европа е крайно недопустимо. 

Yana: Много лоша идея за частна и държавна детска градина на 1 място.

Simona:  Гледката е ужасна,нямам нищо против частните детски градини, но да се разделят така децата още от малки пред очите им.От тази идея ми се повръща даже.Извинявам се за израза

Сменена е дограмата. Което междудругото е хубаво,но идеята ми е друга на мен.Безхаберието на държавата ни към нашите и неините деца.Разделението пред очите им.И отговора на родителя който ще му зададе детето-Защо моя приятел ходи в хубавата детска градина ,а аз не.

Snejana: ама трябвало е и общият вход да го боядисат до половината….малоумщина…моето дете ще ходи в сивата част..не знам как ще му обяснявам..!

Адели:  Като цяло сградата така е не естетична. А децата още от малки трябва да ги учим на естетика.
Предлагам да се направи подписка с която Общината да извърши нужният ремонт или да изисква от частникът.

Сергей: Малко е циганско

И с това скандалите около ГЕРБ-ерската детска градина не спират.
Въпреки огромната държавна субсидия, чува се, че частната детска градина на общинската съветничка Румяна Гьорева ще събира огромни суми от клиентите си. Тоест веднъж държавата ще й плаща, за да гледат децата, втори път родителите ще се бръкнат със суми около 500лв месечно, както обявиха майки, поинтересували се от цената. „Очевидно тук идеята е печелбарство. Не виждам нищо по-различно от частните детски градини, а в Перник вече има много добри„, шокирана е майка, която казва, че детето й е най-важното за нея и не иска да прави компромиси с него.
В Перник вече претърпя фиаско опит за скъпо частно училище, което изтрая едва няколко години. Какво ще стане с този проект за скъпа частна градина в порутена сграда, предизвикала толкова негативизъм и възмущение още преди да е отворила, ще видим.

ТЕМАТА ПРОДЪЛЖАВА!