Деца от 5 пернишки училища се събраха на маратон по четене. Зам.кметът Севделина Ковачева им чете „Ян Бибиян“, а директорът на 9-тото М. Никодимов – „Пипи Дългото Чорапче“

Десетки деца от Перник се включиха днес в маратона на четенето пред Двореца на културата. Инициативата беше организирана от IX-то ОУ „Темелко Ненков” по проект „Работилница за мечти”, чиито партньор е Община Перник. Целта на програмата е да се насърчи четенето и общуването с книгите – носители на непредходните ценности в човешката история и култура, споделиха организаторите.
В забавната празнична проява учениците бяха подготвили откъси от свои любими книжки. В нея се включиха и възпитаници на ГПЧЕ „Симеон Радев”, СУ „Д-р Петър Берон” ,VI-то СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, V-то СУ „Петко Р. Славейков” и X-то ОУ „Алеко Константинов”.

Стартът на маратона беше даден от заместник-кмета на Общината Севделина Ковачева, която приветства малките приятели на книгата и поздрави организаторите, че са успели да ангажират толкова много деца в инициативата.
„Това, което аз съм избрала за вас, е едни откъс от книжката на Елин Пелин „Ян Бибиян”. Надявам се да ви стане интересен и това да ви мотивира да я прочетете докрай”, сподели с усмивка пред учениците заместник-кметът Севделина Ковачева.
Директорът на IX-то ОУ „Темелко Ненков” Марин Никодимов също прочете откъс от любима книга и приветства всички, които са отделили от свободното си време, за да участват в това начинание.
„ Книгата е нещо непреходно, тя остава винаги – дори и всички постижения на научно-техническия прогрес. Това се стремим да възпитаваме в нашите ученици и съм благодарен на Община Перник, която като партньор се включи активно в тази програма, сподели Марин Никодимов и със закачка допълни, че си е подготвил „Пипи дългото чорапче”.
Проектът „Работилница за мечти” включва разнообразни извънкласни дейности, част от които са клубовете по четене „Аз обичам да чета”. В училището са били организирани няколко състезания по четене , в които се включили както най-малките, така и най-големите ученици.

Be the first to comment

Leave a Reply