Пожарна и полиция на крак по Великден в Перник

Снимка: Интернет

Превантивни мерки към гражданите в празничните дни 

Полицаи и пожарникари ще бдят за реда и сигурността на гражданите в Пернишка област по време на Великденските празници. Засилено полицейско присъствие ще има на местата, където се събират много хора – храмове, базари, гари, автогари. В графиците за охрана са включени и публичните събития по време на празниците. Полицията призовава гражданите да не оставят без надзор багажа и вещите си, за да не станат жертва на крадци. Местата, където има струпване на хора, обикновено са притегателен център за джебчийските бригади. Затова не носете дамските чанти небрежно преметнати през рамо, тъй като така те са лесна плячка за ловките крадци. Криминалистите предупреждават да не се оставят покупки и чанти на седалките на автомобилите, защото това често става причина за разбиването им.

Гражданите, които ще пътуват, да вземат всички мерки за укрепването и обезопасяването на жилищата с оглед предотвратяването на домови кражби. Да не се оставят в жилищата големи суми пари и ценни вещи и предмети.

По време на празниците ще има засилени проверки по пътищата, когато се очаква по-натоварен график. Бъдете внимателни при шофирането и в никакъв случай не сядайте зад волана след употреба на алкохол, призовават пътните полицаи. При дълги пътувания да шофират по-опитните и в никакъв случай да не се предприемат рисковани маневри на пътното платно. За улеснение на гражданите, в участъка на главен път Е-79, района на с. Драгичево се въвежда реверсивно движение в две ленти в натоварена посока. На 13 април следобед и на 14 до обяд движението ще бъде в две ленти посока Перник.  На 16 следобед и на 17 двете ленти ще бъдат посока столицата.

Служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са проверили 37 църкви, манастири и параклиси в региона. В 8 от тях са констатирани нарушения, за които са били връчени разпоредителни документи и вече са отстранени. Проблемите са били липсата на противопожарни уреди и освобождаване на изходите за евакуации.  Огнеборците обръщат внимание за рисковете от пожар при паленето на свещи в навалицата по време на празничните литургии и при пренасянето на свещите в дома. Препоръчително е запалени свещи да не се оставят в близост до горими предмети, защото могат да причинят пожар с опасност за живота и здравето на хората.

Ако попаднете в произшествие или станете свидетел на извършено престъпление, незабавно подайте сигнал на единния европейски номер 112 или в най-близкото поделение на МВР. Това може да се окаже решаващо за бързото разкриване на извършителите и за предотвратяването на тежки последици.

Be the first to comment

Leave a Reply