Бившата фурна на село Ярджиловци става цех за български детски играчки

Инвеститор от София има намерение да изгради цех за детски играчки в пернишкото село Ярджиловци. Предприятието ще бъде разположено в старата фурна, която от години се руши. Освен, че ще открие работни места, цехът ще възроди едно позабравено производство. В годините на прехода пазарът се наводни с евтини китайски и много скъпи европейски стоки, а високото качество на българските играчки остана само спомен, съобщава КТ Кракра.

За да изгради бизнеса си, инвеститорът иска да купи сградата на бившата фурна, която някога е вадила топъл хляб на три смени. От 90-те години насам обаче сградата, която се намира на входа на селото е напълно неизползваема и полуразрушена.

Застроената площ от 1000км. м.  е собственост на потребителна кооперация Единство – Батановци, а парцелът от 3 декара – на Община Перник.

Ако цехът за детски играчки стане факт, ще бъдат разкрити 15 работни места.

Идеята за възраждане на производството на български играчки е страхотна. Така смята и кмета на Ярджиловци Данчо Данаилов. Според него пазарът в страната е залят от некачествени вносни играчки, а българските са много малко.

Инвеститорът е избрал Ярджиловци за своето производство не случайно. Той има роднини в селото и е зет там, а иначе е от района на София, каза още Данаилов.

Be the first to comment

Leave a Reply