Родители до ZaPernik.com: Радомирско училище дискриминира деца! Всички знаят и всички мълчат!

До редакцията на ZaPernik.com  пристигна писмо от родители на деца, които учат в град Радомир, област Перник. Публикуваме го без редакторска намеса: 

„Пишем ви във връзка с проблем, който съществува от години в нашия град и е напът да създаде етническо напрежение и конфликт. В Радомир има две начални училища – ОУ „Христо Смирненски“ (което е и основно) и НУ „Архимандрит Зиновий“. В ОУ „Христо Смирненски“ в последните години се учат голяма част от ромските деца в града. Поради това, когато дойде време за записване на нови деца и първокласници все по-често български семейства не искат да запишат децата си в това училище и предпочитат НУ „Архимандрит Зиновий“. „

Но проблемът всъщност е по-сериозен – от години, когато ромско семейство иска да запише детето си в НУ „Архимандрит Зиновий“ получава отговор, че местата са заети и го връщат. Ако след него отиде българско семейство за детето винаги се намира място. Така ромското семейство се принуждава да запише детето си в ОУ „Христо Смирненски“. В резултат на това деца от българския и ромския етнос са принудени да ходят на училище на другия край на града без значение къде живеят.

Смятаме, че поведението на НУ „Архимандрит Зиновий“ е дискриминационно и недопустимо. Самите роми в града започват да негодуват, че децата им се събират в едното училище, а другото остава „чисто“. Писмени доказателства за проблема няма как да представим разбира се, но е достатъчно да сравните учениците в двете училища и ще се убедите в думите ни.

За всичко това многократно е сигнализирана общината – заместник-кмет по образованието там в момента е предишният директор на НУ „Архимандрит Зиновий“ и всички сигнали и опити да се реши проблемът спират до там. Кметът също неглижира ситуацията.

Допреди 7-8 години този проблем не съществуваше, защото имаше райониране в града и ромските деца се разпределяха равномерно между двете училища.

Настояваме за проверка и взимане на мерки – равномерно разпределение на ромските деца в двете училища и край на толерирането на едното училище за сметка на другото!

Писмото ни е анонимно, защото децата ни продължават да учат и в момента, учителите им се притесняват за работните си места и не искат да се замесват. Но се надяваме горещо, че сигналът ни няма да се потули, неглижира и ще бъдат взети спешни мерки! Кампанията за записване на първокласници вече тече и всичко се повтаря и в момента!“

Перничани, много ни е лесно, когато обвиняваме ромите за всичко, когато показваме с гордост и възмущение „лошите хора от ромски произход“ или когато критикуваме начинът им на живот. Но ако сме поне малко обективни ще си признаем, че дискриминация ИМА. Било то с основание или не. От писмото става ясно, че никой не иска ромските деца до техните „чистокръвни българчета“. Подобно е положението и в „ромското“ училище в Перник „Темелко Ненков“. Оплакваме се, че ромите просят и крадат, че не се интегрират, но кой иска да назначи роми на работа и кой ще избере например момиче от ромски произход за сервитьорка пред „българче“?

Тези хора нямат друг избор освен да се събират в махалите на общности и да си стоят там, защото „не са ни приятни“. А и учим децата си на това – че има хора, които са повече от други хора. Учим ги да презират по-бедните, по-различните от тях. Учим изолираните ромчета да се озлобяват срещу „елита“. До какво си мислите ще доведе това един ден? До добро?

Хората се делят само на два типа – добри и лоши.

Be the first to comment

Leave a Reply