150 таланти от цял свят идват в Перник! Най-малки са 4-годишният пианист Матей Георгиев от Македония и 6-годишната цигуларка от Япония Вакона Хатта

Перник ще бъде домакин на ХII международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, съобщи директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов.

Сто и петдесет деца ще участват в музикалната надпревара от 28 до 30 април. Изпълнителите ще се състезават в седем възрастови групи в три секции – струнни инструменти, пиано, духови и ударни инструменти.

Досега са постъпили 150 заявки от страната и чужбина, като най-много сред чуждестранните са тези от Македония. Най-малките участници са 4-годишният пианист Матей Георгиев от Крива паланка /Македония/ и 6-годишната цигуларка от Япония Вакона Хатта.

За първи път се допускат участници над 20 г. Така най-възрастният изпълнител ще бъде 34-годишната пианистка Ива Върбанова от София.
Три журита ще оценяват музикалните изпълнения. Ще бъде връчена Голяма награда на кмета на Перник, награда на областния управител и др.

На тържествения концерт при официалното откриване ще свирят победителите от миналогодишния конкурс, носители на наградата „Солист на Камерен оркестър „Орфей“ и „Солист на духовия оркестър“.
Поради ограничения бюджет на Двореца на културата конкурсът за първи път изцяло е на самоиздръжка. Таксата за участие е 40 лв.

Конкурсът за млади изпълнители в Перник започва през 2006 г. Две години по-късно прераства в международен.

Източник: БТА

Be the first to comment

Leave a Reply