Любимият поет на тийнейджърите – Илиян Любомиров от Перник направи нещо МНОГО хубаво за града ни!

Парадоксално, но е факт- как перничани научиха за един от най-нашумелите напоследък млади поети, че е техен съгражданин. ”Поетичната информация” достигна в Перник от……кулинарно предаване. Интересният персонаж се появи в „Черешката на тортата” и предизвика учудване, че е родом от Перник.

Кое е всъщност това момче? Каква поезия пише? Коя е баба му-библиотекарката?

Е, отговор на тези въпроси имат май само младите, защото се оказа, че Илиян е добре познат на младата четяща аудитория, тъй като е любимият съвременен поет на тийнейджърите.

В „Черешката на тортата” Илиян каза, че ще направи дарение за пернишката библиотека и спази даденото обещание.

В Регионалната библиотека „Светослав Минков” той донесе немалко книги, но само от български автори. Оказа се, че някои от тях като Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Виктор Пасков са сред любимите му автори. Младият поет дари и книги от Владимир Зарев, Божана Апостолова, Трифон Трифоновски, Ангел Игов и още няколко автори.

Младият поет си припомни посещенията в детския отдел на библиотеката и детските постановки на пернишкия театър, докато е бил поверен за гледане до 7-годишната си възраст от баба си Лалка в Перник.

Библиотеката притежава неговата първа стихосбирка „Нощта е действие” и втората „Лято”, като и двете книги са с автографи от автора.
Илиян пише еротична лирика. Някои казват, че е най-четеният български поет сред всички български девойки над 13-годишна възраст. Пишат стиховете му по кориците на тетрадките по математика и се смеят на провокиращите му снимки.

Той вече успя да обиколи големите градове, за да представи дебютната си стихосбирка „Нощта е действие”, от която за нула време продаде три тираж и навсякъде събра публика, достойна за рок концерт.

Завършва Немската гимназия с отличие. Заедно със своя съратник Георги Белоречки създава кръга „Втрисъл” за поезия и всякакво творчество. Младежите натрупват самочувствие и написани редове и трансформират кръга в платформата Letters of Flash – сайт за литература. В името на изкуството Илиян започва да подписва всяка своя творба с артистичния псевдоним Августин Господинов.

През 2016 година перничанинът бе избран за Будител на младите.

Be the first to comment

Leave a Reply