Четници поведоха празничното шествие за 3-ти март в Перник. Кметът Вяра Церовска: „Пътят до свободата преминава през окървавените въстания и завери, през словото на Апостола, през много рани и сълзите на хиляди майки”

Празнично шествие постави началото на  тържеството по случай Националния празник на България  3-ти март, което  започна от Община Перник и беше водено от  четниците на клуб „Традиция” до Двореца на културата. Там той продължи с тържествен ритуал по издигане на националния флаг . 
На празника присъстваха кметът на Община Перник Вяра Церовска и  нейния екип, областният управител Васил Михайлов,  председателят на Общинския съвет Иво Савов , общински съветници, представители на политически партии и граждани.
„Скъпи перничани, благодаря Ви, че уважихте днешната дата и дойдохте тук за да си спомним заедно, че трети март събира в едно, както вековното ни страдание, така и силата на българския дух и героизъм”. С тези думи кметът Вяра Церовска  се обърна към всички перничани и гости на града.
Тя припомни , че историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба.

„Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои. Пътят до свободата преминава през окървавените въстания и завери, през словото на Апостола,  през много рани и сълзите на хиляди майки”, сподели градоначалникът и честити празника и 139-та годишнина от Освобождението.

В словото си областният управител Васил Михайлов  заяви , че  има една паметна дата за народа ни -3-ти март 1878 година.
„Извървеният от народа път до възстановяването на българската държавност и свобода, преминава през окървавените въстания и битки за национална независимост, през делото на Апостола,  през Батак и Вола, Плевен и Шипка, през героичната саможертва и подвиг на хилядите руските, румънски, финландски войни и народно опълчение, припомни Михайлов.

Според перничани 3-ти  март е символ на новото национално самочувствие и достойнство, източник на нова национална енергия.  Те не скриха, че в този ден си припомнят истории на хиляди обикновени хора, придобили силата да променят съдбата на цяла нация, да прекрояват картите на мощни империи.

За празничното настроение допринесоха изпълнението на Духовия оркестър, с диригент Трифон Трифонов и темпераментните танци  на танцовия ансамбъл „Граовска младост”  към Двореца на културата.

Be the first to comment

Leave a Reply