Спомняте ли си, когато Сурва се правеше на стадиона? Ето как и къде може да върнете времето назад

Изложба “Маскарадът в селото и в града”  изпълнила пространството на  голямата зала на Регионалния исторически музей в Перник ще ви върне във времето, когато фестивала „Сурва“ се провеждаше на стадиона, а и по-рано. Експозицията съдържа много снимки, запечатали мигове от обичая Сурова по селата и от фестивала на маскарадните игри още от времето, когато се правеше на стадиона в града. 

Експозицията беше открита от заместник-кмета на Община Перник Севделина Ковачева и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

„Тази изложба пресъздава духа и атмосферата на автентичната сурова, която беше преди няколко седмици по селата, а дни ни делят от фестивала на маскарадните игри.  Много е хубаво, че гостите на града ще имат възможността да видят маските, да ги разгледат и да усетят настроението, което те създават. Убедена съм, че тази изложба ще се радва на голям интерес, тъй като е направена с много внимание от страна на детайлите”, приветства организаторите и гостите Севделина Ковачева.

Голяма част от фотосите са от музейните фондове, но има и предоставени от приятели на музея. Любопитни са статия и снимка, публикувани във вестник „Дневник“ на 16 януари 1935 г., разказващи за обичая в Дивля, по това време земенското сега село е било общински център и първата образцова община в Царството.
 На някои от снимките има маскирани деца и е много възможно сега някои от тях да са вече дядовци. Майстори от селата Габров дол, Гигинци, Люлин, Дивотино, от квартал Бела вода и град Батановци са предоставили и множество сурвакарски маски. Изложбата е обогатена и със звънци и други аксесоари от костюмите на сурвакарите.
07 06 05 04 03 02

Be the first to comment

Leave a Reply