Сурва в детската градина! Маскарадната щафета започна от децата в село Драгичево – СНИМКИ

Детската градина в село Драгичево даде старт на детската маскарадна щафета „Да бъде“.  Над 500 малчугани от предучилищните групи в Община Перник  ще вземат участие в тазгодишното й издание, която  по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри «Сурва».

01
Маската, която ще обиколи всички детски градини, започна с празнична програма, която включваше песни, танци. Възпитаниците на детското заведение бяха подготвили и специална сценка със сурвакарчета, които бяха облечени с кожи и сложили на главите си страховити маски. Те показаха и какво се случва във всяка пернишка къща по време на обичая сурова.

02
Сред гостите на  празника в Драгичево бяха зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева и  кметът на селото Виктор Викторов.

03
«Убедена съм , че този заряд  и ентусиазъм, с който се пресъздава обичая «Сурва» ще продължи да се предава с много любов. Тези деца са едни истински носители на традицията», сподели Севделина Ковачева и поздрави малчуганите и техните учители и родители за прекрасната организация. Тя остави послание и в летописната книга на детската градина.

04
В края на програмата директорът на детското заведение в Драгичево предаде маската на нейния колега на ДГ «Пролет». Закриването ще бъде на 25 януари в ДГ № 3 «Пролетен цвят».

05
Целта на щафетата е запознаване на най-малките перничани с уникалната традиция, превърнала се в емблема на нашия град. Маските и костюмите на децата се изработват от родителите и  впечатляват с оригиналност.
Ето и пълната програма на детската  маскарадна щафета.

Откриване :
16 януари 2017 г.
ДГ с. Драгичево
ДГ „Пролет”

17 януари
ДГ „В. Терешкова” Гр. Батановци
ДГ № 14 „Славейче”

18 януари
ДГ №5 „Вела Пеева”
ДГ № 11 „Знаме на мира”

19.януари
ДГ № 6 „Българче”
ДГ № 4 „Чуден свят”

20 януари
ДГ № 9 „Калина Малина”
ДГ № 1”Миньорче”

23 януари
ДГ № 8 „Изворче”
ДГ № 2 „Родолюбче”

24 януари
ДГ №15„Райна Княгиня”
ДГ № 12 „Радост”

25 януари
Закриване
ДГ №3„Пролетен цвят”

Be the first to comment

Leave a Reply