Емоционален ден в Историческия музей в Перник! Сърцатият краевед Иван Ерулски се пенсионира, получи букет и пожелания да продължава да издава книги за Перник. Изложба от уникални находки показаха в чест на 1000 години Кракра – СНИМКИ

В импровизирана средновековна обстановка музеят показва малка част от историята на Перник и крепостта „Кракра”. В уникална експозиция в залата на културната институция, всеки перничанин може да се докосне до нещата, които са намерени по време на археологически разкопки на средновековната крепост.

1

Една част от експонатите се съхраняват във фонда на Регионалния исторически музей, а друга в Националния археологически музей /НАМ/в столицата. Гости на откриването на ценната експозиция бяха зам.-кметовете Севделина Ковачева и Денислав Захариев, историци и приятели на музея.
2
Авторът на изложбата – археологът Орли Рачев сподели , че това, което е подбрал е една малка част от богатството на пернишкия край, но е тематично свързано с годишнината, която се отбелязва през тази година – 1000 години от втората обсада на средновековна крепост .

3

„Искам да ви акцентирам вниманието върху една находка, която е намерена при едни от първите разкопки, провеждани на крепостта, през 20-те години. Това е меч на цар Петър, който се съхранява в НАМ и е инкрустиран със сребърни букви. Те имат две тълкувания: Единия прочит на написаното е: „Исус Христос закрилник наш и Господ наш”, а другия прочит на посланието на меча гласи: „Аз самия вътре на времето чакам, аз самия времето съм”, разказа пред гостите директорът на музея Венцислава Крумова.

4

В експозицията перничани ще могат да се докоснат до посребрената ризница, която е намерена в село Михайлово, Старозагорско, както и до единствения известен сребърен печат.

5

В приятната обстановка, която върна гостите назад във времето беше поздравен и краеведът Иван Ерулски, който навършва пенсионна възраст . Той получи красив букет от колегите си и пожелания да е много здрав, да продължи да събира сведения за Перник и да ги издава в книги. Той от своя страна изказа благодарност и развълнувано сподели, че е много приятно изненадан.

8 6 7

Be the first to comment

Leave a Reply