Безценни находки, открити на крепостта Кракра показват в пернишкия музей – плетена ризница от сребро и меч със сребърни букви. Перничани могат да видят уникалният и единствен в Европа сребърен печат на цар Петър

Посребрена плетена ризница и меч , който е с латински надписи и със сребърни букви инкрустиран, ще бъдат показани в изложба на Регионалния исторически музей в Перник.
Ценните експонати са открити на крепостта „Кракра”, но се съхраняват в Националния археолгически институт с  музей при БАН.
Изложбата ще бъде открита на 25 ноември от 16 часа .
Сред ценните вещи  ще бъде показан и сребърният печат на цар Петър, който е уникален и единствения  известен засега в Европа, сподели авторът на изложбата – археологът Орлин Рачев.
Посетителите на изложбата ще се докоснат до специални табла и експонати от фонда на музея, които представят ролята на Перник като крепост и като град на болярина Кракра, за неговата роля и административни функции в държавата.
Експозицията е част от проявите, посветени на 1000 години от историческия подвиг на българския болярин Кракра и втората обсада на пернишката крепост.
Това е паметно събитие, което е в основата на развитието на нашия град и дава повод за гордост и самочувствие както на перничани, така и на целия български народ, казват от Регионалния музей.

Be the first to comment

Leave a Reply