Пернишки тролей с шанс да стане движещ се музеен експонат! Вижте как!

Кампания в подкрепа на запазването на тролейбусната история на България захвана Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. От сдружението организираха фондонабираща инициатива за откупуване на три тролейбуса за движещи се музейни експонати. Това са DAC-Чавдар 317 ETr; GMC- BBC HR150G и Шкода 9 Tr.

Един от тролеите, които може да бъде закупен е част от парка на пернишкия тролейбусен транспорт и е един от последните 5 бройки от този модел – единственият останал български тролейбус. Това е DAC-Чавдар 317 ETr с инв. № 118 – Цена: около 6000 лева с ДДС; Осигурени до момента: 1800 лева + транспорт на платформа от Перник до София;

Тролейбусът е българо-румънска разработка и е произведен в края на 80-те години на 20-ти век. Моделът е проектиран и произведен, с цел да отговори на нарасналия пътникопоток в областните градове на България, тъй като заводите в Унгария и Чехия не са смогвали и са закъснявали сериозно с доставките на съчленени тролейбуси и като отговор на значителното повишаване на цената на течните горива, внасяни от Съветския съюз през този период. От модела са произведени над 100 броя, като 23 от тях са се движили по улиците на София от края на 80-те до края на 90-те години. Освен в София, тролейбуси от този модел са се движили в Перник, Пловдив, Казанлък и Варна.
Конкретно тролейбусите в Перник са били доставени първо за тролейбусния транспорт на Видин, който така и не стартира работа. Предприятието в Перник откупува от община Видин през 1999 г. 7 броя тролейбуси DAC-Чавдар за около 1500 лева на брой.

Параметри:
–    Дължина 17 метра;
–    41 седящи места.

Състояние:
Задоволително. Тролейбусът е най-запазеният от гледна точка на корозия от 5-те останали налични. В резултат на липса на охрана, всичките тролейбуси в депото са частично разграбени по еднотипен начин. В депото са налични части, които също трябва да се откупят с тролейбуса.

Друго:
Тролейбусите DAC-Чавдар копират тролейбусите Икарус като разположение на агрегатите и блоковете, което означава, че почти всички части могат да се набавят от Икарус , без самото управление, което при DAC-Чавдара е контакторно, подобно на това в ЗиУ-9. В България има фирма, която произвежда резервни части за този модел тролейбуси.

Повече информация отоносно инициативата можете да намерите ТУК

Be the first to comment

Leave a Reply