Децата идват в американските училища по пижами: Перничанин разказа за разликите между образованието в България и САЩ! Това е най-странното за него

Перничанин, пожелал анонимност заминава за САЩ като студент на обмен. В момента живее там с американско семейство и ходи на училище с жълт автобус, какъвто повечето от нас са виждали само по филмите.

– След два месеца в Америка, като студент на обмен, забелязах огромни разлики между училището в България и моята гимназия в Америка – каза той и добави, че е откроил трите най-големи разлики.

Първото, което прави впечатление е, че  училищата в Америка като цяло нямат дрескод. И така, децата буквално идват на училище веднага щом станат от леглото – пижами, големи суичъри, къси панталони, ако времето е подходящо…

Второто открояващо, която той забелязва, са, както той казва, учебните дни:

– Въпреки че технически имам 11 часа – това включва обяд, а също така включва и единия безплатен час, който имам, който тук се нарича „зала на стадиона“. Всеки час продължава 42 минути, ние имаме само четири минути между часовете, но нашето училище е по-малко, така че дори не е нужно да се местим от една класна стая в друга. Имаме дни А и Б и те се различават само с един или два часа.

Това, което обаче го изненада особено в американското училище и никак не му беше приятно, че учениците не общуваха и не разговаряха по коридорите.

– Третата най-голяма разлика и в същото време нещо, което много ме учуди, е, че учениците по коридорите, въпреки че се познавате, няма да ви доближат. Никой няма да се приближи до вас, за да ви попита какво правите, как сте… Никакво общуване няма да има в коридора. Може би някой просто ще те погледне и ще ти се усмихне – казва перничанина и добавя, че в България е съвсем различно.

– В България в гимназиите, като видиш някой познат, спираш и си говориш – какво си имал миналия час, какво правиш, кога ще се мотаеш… Тук – нищо. Тук всичко е чрез есемеси  – каза той и добави, че това са само част от разликите.