Над 1000 литра боза, огромни баници, парен локомотив и договор с Босилеград, подписан от кмета Кирил Стоев в Сладкарницата на Али Сербез – така РАДОМИР отбеляза Празника на бозата

Как оценявате работата на кмета на Перник Станислав Владимиров?

С боза, гозба и песен Радомир посрещна гости на поредния Празник на бозата, организиран в общината

“Традицията е, за да се спазва. Тази година отново спазихме традицията за празничния ден посветен на бозата, обогатихме я и я изпъстрихме! Радостен съм, че градът ни посрещна хора от близо и далеч, а денят ще запомним и с побратимяването ни с Босилеград!” сподели кметът на община Радомир Кирил Стоев.

Началото на празника бе дадено, както всяка година от Сладкарницата на Али Сербез, възстановена на Стария пазар в града и след подписаното побратимяване от кметовете на двата града, празнично шествие пое към центъра на града. Колорит и усещане за автентичност допринесоха децата от НЧ “Бъдник” и ЦПЛР-ОДК Радомир, които предрешени в стила на отминалите години позираха за снимка с всеки, който пожелае.

„Ние сме братя, от 7 години за първи път идвам в България и се радвам, че съм тук в Радомир. Винаги сте добре дошли в Босилеград“, каза кметът Владимир Захариев.

Двете общини ще подготвят проекти, с цел осигуряване развитието на своите райони. Предстои да бъдат сформирани работни групи, които ще бъдат в постоянен контакт помежду си. Тъй като културните традиции на двата региона са твърде близки и сходни побратимените общини ще развиват с предимство дейностите с културно съдържание.

Празникът продължи на сцената с поздрав към радомирци и гости отправен от кметът на Община Радомир Кирил Стоев, кметът на град Босилеград Владимир Захариев и заместник областният управител на област Перник Симеон Гебов.

Празнична програма поднесоха с гласовете си неповторимите радомирски таланти Габриела Миланова, Деница Дойчева и Александра Вучева и създадоха още по-голямо настроение.
ФА “Етнофолк” и ансамбъл на град Босилеград премериха сили в пъстро надиграване, а след техните професионални изпълнения, с музикален поздрав от Георги и Роман Гьолски публиката заигра дълги вити хора.

Фотокът с тематични снимки за спомен бе сред големите атракции на днешния ден, богато разнообразие от щандове с плетени чорапи, опинци, кошници от царевица, гозби, чесън, картофи, млечни продукти, мед, произведения на изкуството даваха възможност на всеки посетител на празника да си закупи по нещо.

“Игрите на 90-те“ забавляваха десетки малчугани и техните родители.
Стойовата къща и ОИМ Войнишко въстание бяха с отворени врати през целия ден, където жителите и гостите на Радомир можеха да се запознаят с традиционна експозиция и творчеството на Кирил Щрапулин.

Наред с Ути Бъчваров, който приготви огромни баници за посетителите, читалищата от общината се включиха с вкусни отбрани гозби. Радомирци също се включиха в месенето на баницата и помогната на Ути в приготовлението й.

Над 1000 литра боза и повече от 1000 парчета баница бяха раздадени на посетителите на празника. “Не стигнаха за всички”, споделиха част от стотиците гости дошли на празника.
Надпиването с боза беше вкусно и забавно състезание, от което всички излязоха победители, дегустирали традиционната напитка.

Атракционен влак пристигна точно в 12ч. с над 100 пасажери, посрещнати от кмета на Радомир Кирил Стоев, на Босилеград Владимир Захариев и Венцислав Славков, управител на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, и от много радомирци, които с интерес разгледаха парния локомотив.

Кметът Стоев получи специален подарък, уникална значка на БДЖ, създадена от монетния двор.
Топъл и слънчев, празничният ден на бозата в Радомир продължи редицата мероприятията, които ще изпъстрят седмицата в чест на Деня на град Радомир, който тази година ще бъде отбелязан на 25 Октомври.

И още заснети емоции от празника ТУК