НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ! Най-старото българско злато в света и непоказвани досега експонати – за първи път пред перничани за Деня на града

Най-старото обработено злато в света, тракийски накити и съкровище от старата българска столица Преслав могат да бъдат видени в изложбата на Националния исторически музей – „Разкази от злато и сребро“, която бе открита в една от обновените зали на Регионалния исторически музей и ще остане в Перник до средата на декември.

Експозицията се състои от 61 предмета, изработени от злато и сребро. Сред тях има непоказвани до този момент експонати, такива, постъпили в последните години във фонда на НИМ и едни от най-значимите съкровища, открити по нашите земи.

Събитието бе открито от зам.-кмета на община Перник Стефан Кръстев и директора на музея Милан Миланов. „Радостно е, че с тази впечатляваща изложба откриваме обновената зала на нашия музей“, каза Кръстев. Той добави, че тази изложба е плод на отличното сътрудничество между Националния исторически музей и Регионалния исторически музей и коментира, че е хубаво, че двата музея обменят своите съкровища, за да могат повече хора да се докоснат до тях.

Част от експозицията е посветена на Варненския халколитен некропол и предметите, открити в Гроб 43 – най-старото обработено злато в света. Посетителите могат да видят и гробната находка от района на с. Рупите, Петричко, както и предмети от богатото наследство от културата на траките.

Представено е и прочутото съкровище на тракийската принцеса/жрица от могилата при Синеморец.
В изложбата е включен и комплектът украси за конска сбруя и ярем, част от впряга на погребална четириколка, открита в периферията на надгробна могила край с. Свирачи, близо до вила Армира, Ивайловградско. В залата е експонирано и случайно откритото Малко Преславско съкровище, което по своя характер и богатство е несравнимо. То е било поставено в добре обработено варовиково блокче, като в него, сред сива пепел, са открити сребърни гривни, златни обици, златни и сребърни монети.