Край на мизерията! ЖП гарите в ПЕРНИК и РАДОМИР ще бъдат модернизирани

Железопътните гари в Перник и Радомир, чието състояние е повече от плачевно, ще бъдат напълно реконструирани. Национална компания „Железопътна компания“ (НКЖИ) прави първа крачка към това със стартирането на процедура за проучване, изготвяне на идейни проекти с прогнозна стойност почти 126 хил. лв. без ДДС. Те пък от своя страна ще бъдат основата, върху която ще бъде обявена бъдеща поръчка за инженеринг за реконструкция на гаровите комплекси, пише economic.bg

Че въпросните гари имат нужда от мащабен ремонт е ясно от няколко години. Последната заявка, че такъв ще бъде направен беше  от 2021 г., когато служебният зам.-министър на транспорта Нели Андреева обяви, че всички гари по линията София- Перник – Радомир ще бъдат модернизирани в следващия програмен период на европейската програма „Транспортна свързаност“.

Поръчката за проектите е разделена на две обособени позиции за всяка гара. Прогнозната стойност за гарата в Перник е почти 75 хил. лв. без ДДС, а за тази в Радомир – малко над 51 хил. лв. без ДДС. Проектът ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. Оферти се подават до 12 декември.

Срокът за изпълнение на обществена поръчка е до 190 (сто и деветдесет) календарни дни, се посочва в документацията.

Изпълнението на ремонтните дейности няма да е лесно, тъй като сградите на двете пътнически гари са със статут на недвижима културна ценност. Това означава, че всичко трябва да се съгласува с Министерство на културата, след писмено становище на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Какви са заложените дейности?

Избраните изпълнителите трябва да подготвят проучване на сградите, конструктивна експертиза, актуализация на техническите паспорти на приемните здания, да изготвят идеен проект за реконструкция, документи за преценка необходимостта от ОВОС, както и технически спецификации за възлагането на инженеринг.

Техническият проект за „Модернизация на железопътна линия София–Перник-Радомир” предвижда за гара Перник-пътническа и гара Радомир направа на ново коловозно развитие на гарата с предпазни изтеглители на всички коловози, включващи се към главните, нови перони с височина 55см и пешеходен подлез за достъп до тях и осигуряване на достъпна среда.

Какво е състоянието на гарите?

В документацията е посочено, че гара Перник – пътническа е в експлоатация от 1915 г. Тя е със застроена площ от над 589 кв. м.

Подземното ниво на сградата е в много лошо състояние. Наблюдава се наличие на мухъл, течове, на места има разрушаване на стените, а по таваните се наблюдават пукнатини, компреметирани настилки и лошо състояние на дограмата, се посочва още. Има помещение за ресторант, което обаче не функционира.

Санитарните прибори в санитарните възли и умивалниците в помещениятa са морално остарели.  Сградната канализационна инсталация е в лошо състояние. Съществуващата електрическа инсталация не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба.

Във връзка с необходимостта от изграждане на обществен паркинг с осигурени места за лица с намалена подвижност и служебен паркинг,  подмяна на настилката, изпълнение на скосявания, рампи и други съгласно изискванията за достъпна среда, Изпълнителят на настоящата обществена поръчка следва да предложи варианти за решения на околното пространство, включително чрез премахване на част от постройките към гарата, пише в документацията.

Гарата в Радомир е въведена в експлоатация в началото на миналия век. Тя е със застроена площ от 307 кв. м. Нейното състояние също е лошо, като най-окаян е таванския етаж, който е с дървена конструкция.