Незаконна сеч, капани за диви свине и прикриване на нарушения ТРЕСАТ Държавното ловно стопанство „Витошко-Студена“ на старта на ловния сезон

Бракониерство, незаконна сеч, африканска чума, политически чадър. Това са част от сигналите за Държавното ловно стопанство „Витошко-Студена“, подплатени с видеа и снимки, изнесени в дълга публикация от сайта „Биволъ“.

На 5 октомври 2024 г. започва ловният сезон, но в някои ловни стопанства имат собствен график – пише в статията.

Твърди се, че в държавното предприятие, намиращо се непосредствено до Перник се извършва незаконен лов и поставяне на капани за диви животни, въпреки забраните. Сигналоподателите алармират за поставяне на капани за диви свине, което е незаконно и противоречи на законите за лов и опазване на дивеча. Освен това, според тях има разпространение на африканска чума по свинете заради транспортиране на диви животни от заразени зони.

Директорът на стопанството инж. Мирослав Джупаров отрича твърденията, заявявайки, че капаните са законни и използвани за разселване и контрол на дивеча. Той и други отговорни лица отричат всякакви нарушения, наричайки сигналите „клевети“. Въпреки това, има доказателства за убити животни и незаконни капани, което подкопава доверието в управлението на стопанството.

Скандални моменти:

  • Незаконен лов с капани – В Държавното ловно стопанство „Витошко-Студена“ се поставят капани за диви животни, въпреки че това е забранено от закона. Твръди се, че капаните са заредени с примамки, което е довело до залавяне на диви свине, въпреки националните и европейски директиви.
  • Разпространение на африканска чума – Според сигналите, диви свине се транспортират от заразени зони, което допринася за разпространението на африканската чума по свинете, допълнително застрашавайки популацията.
  • Бракониерство и избиване на дивеч – Алармира се за множество намерени убити сърни и други диви животни в резултат на бракониерски лов, за което отговорните лица не предприемат никакви действия.
  • Политически чадър над нарушителите – Директорът на стопанството и главният лесничей, които са работили с известния олигарх Румен Гайтански – Вълка, се ползват с политическа протекция и нарушенията им се прикриват, твърди Биволъ.
  • Липса на действия при сигнали – Въпреки подаваните сигнали от служители за нарушения и бракониерство, ръководството на стопанството не е предприело мерки. Същевременно капаните се оправдават като необходими за „разселване“ на дивеча.
  • Ограничаване на достъпа за прикриване на нарушения – За да прикрият капаните и да ограничат достъпа на граждани, ръководителите на стопанството подават заявки за забрана на достъп до определени горски райони, уж заради брачния период на елените.

Цялата статия ВИЖТЕ ТУК