СПОРТЕН ФУРОР В ПЕРНИК: Десетки ентусиасти се включиха в Четвъртия нощен пробег, предвождан от олимпийската шампионка Лаура Траатс

Перник отново се превърна в сцена на спортен празник с Четвъртия нощен пробег, който събра десетки ентусиасти от всички възрасти. Организиран от община Перник и местни спортни клубове, това събитие се превърна в традиция, която все повече привлича жителите на града и ги мотивира да водят по-здравословен начин на живот.

Нощният пробег премина през някои от най-емблематичните места на Перник, превръщайки града в пъстра и оживена светеща писта под звездното небе. В инициативата се включиха както опитни бегачи, така и хора, които просто искат да се забавляват и да подкрепят спорта. Сред участниците имаше и много семейства с деца, които доказаха, че спортът обединява хората на всякаква възраст.

Стартът на пробега беше даден от специален гост – олимпийската шампионка от Токио 2020 Лаура Траатс, която с усмивка приветства участниците и ги вдъхнови да покажат най-доброто от себе си.

Организаторите на събитието и главните виновници то да протече перфектно по план са секретаря на община Перник Мартин Жлябинков и експерта по спорта Десислава Стойова.

„Нощният пробег е повече от състезание – това е начин да покажем, че спортът може да бъде част от ежедневието на всеки, независимо от възрастта и опита,“ споделиха организаторите, които се гордеят с нарастващата популярност на събитието.

Пробегът премина през улиците на града в една позитивна атмосфера, където спортът, забавлението и здравето вървяха ръка за ръка.

Малко по-рано днес се проведе и първата „Панорама на спорта“ в Перник.

Мащабното събитие, което събра на едно място деца, младежи и любители на спорта, бе открита пред Двореца на културата. Събитието има за цел да популяризира различни спортни дисциплини и да насърчи младите хора да се занимават с активен начин на живот.

Перничани и гостите на града ни имаха възможност да разгледат рекламни шатри, където бяха представени разнообразни видове спорт, сред които: алпинизъм, баскетбол, волейбол, бокс, борба, делта и парапланеризъм, джудо, карате, тенис, тенис на маса, спортна гимнастика, акробатика, ушу и други. Това бе и шанс за децата да открият спорта, който най-добре отговаря на техните интереси и възможности. Заедно със спортните клубове в изложението участваха СУ „Олимпиец“, Международен младежки център – Перник и ЦПЛР-ОДК.
Щафетните игри, в които взеха участие множество деца бяха един от основните акценти на събитието. Те имаха възможността да демонстрират своите умения и да се включат в отборни състезания, които стимулират спортния дух и работа в екип.
Събитието бе открито от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков, който обяви, че на първата „Панорама на спорта“ ще имат възможност да се представят 47 клуба от Перник. „Само преди 5 години спортните клубове в Перник бяха с 20 по-малко отколкото днес. За това време те успяха да се увеличат и стотици деца да започнат да се занимават с любимия си спорт. Това няма как да не ни радва, защото спорта обединява и изгражда характери“, каза още секретарят на община Перник.

Заедно с него бяха Десислава Стойова – главен експерт „Спорт“ в община Перник и двигател на събитието и спортният журналист Радостин Любомиров, който бе водещ на панорамата.
Специален гост на Панорамата на спорта бе олимпийската шампионка от олимпиадата в Токио Лаура Траатс. В своя поздрав към участниците и присъстващите тя подчерта важността на спорта не само за физическото здраве, но и за изграждането на дисциплина и увереност у младите хора. Тя изрази радостта си от това, че може да бъде част от такова събитие и пожела на всички да продължават да се развиват в спорта.