Световният пробег на мира стигна до ПЕРНИК! Факелът на надеждата в ръцете на кмета с призив за обединение и световен мир

Град Перник стана домакин на едно от най-мащабните световни събития, посветени на мира – Световния пробег на мира. Събитието събра хора от различни краища на света, обединени около символа на надеждата – факелът на мира, който обикаля различни градове, за да предаде посланието за мир и единство.

Главните организатори и мотори, на които се дължи пробега на мира да мине през нашия град и първата по рода си Панорама на спорта в Перник са секретаря на общината Мартин Жлябинков и експерта по спорта Десислава Стойова.

Основният момент в церемонията беше предаването на факела на кмета на община Перник, Станислав Владимиров, който прие символа с благодарност и подчерта значението на подобни инициативи за обществото. „За нас е чест, че Перник е домакин на тази благородна мисия, и че заедно можем да отправим послание за мир, който е толкова нужен в момента,“ заяви Владимиров, държейки факела високо пред събралото се множество.

Той призова всички да се вслушат в посланията на похода: „Нужно е, защото мирът е богатство, затова за нас е привилегия в Перник да вдигнем високо този факел и да отправим послание към всички народи.“

Кметът не беше единственият официален представител на събитието. Областният управител Людмил Веселинов също изрази гордостта си, че регионът участва в такава международна инициатива, която не само свързва хора от различни култури, но и носи надежда за бъдещето. „Надявам се подобни събития да вдъхновят бъдещите поколения да ценят мира и разбирателството,“ сподели Веселинов с вълнение.

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, също присъстващ на церемонията, отправи своите поздравления към организаторите и участниците. „Чрез спорт и инициативи като Световния пробег можем да насърчаваме диалог и толерантност,“ каза Андонов, подчертавайки важната роля на спорта в изграждането на по-добър свят.

Сред специалните гости бе и олимпийският джудист Ивайло Иванов, който се присъедини към участниците в пробега и символично направи няколко крачки с факела в ръце, като изрази своята подкрепа за мир и сътрудничество. Олимпиецът, участвал на игрите в Рио де Жанейро, Токио и Париж, събра аплодисменти от присъстващите за своята ангажираност към каузата на мира.

Световният пробег на мира е ежегодна инициатива, която има за цел да свърже хора от различни държави и култури в името на единството и взаимното разбирателство. Събитието в Перник не само вдъхна нови сили на участниците, но и показа, че мирът е възможен, когато сме заедно в името на обща цел.