Скандал с №19 в ПЕРНИК: Ученичка се оплака от грубо отношение и заплахи на контрольор и шофьор

Грубо отношение в градския транспорт на Перник разбуни социалните мрежи. Анонимна ученичка от града сподели своето преживяване в автобус по линия 19, където след като показала ученическата си карта, била подложена на агресия от страна на контрольора и шофьора.

„Потресена съм. Повишаваха тон, надигаха и ме заплашваха“, пише ученичката във фейсбук.

Според думите ѝ, контрольорът ѝ повишил тон и я заплашил, че ще я свали от автобуса, ако не плати допълнителна такса, въпреки че картата ѝ, издадена за пътуване в рамките на града, би трябвало да бъде валидна.

След като ученичката се обърнала за помощ към шофьора, той ѝ обяснил, че фирмата, която обслужва линията, е частна и правилата за картите били различни. Ситуацията ескалирала, когато и двамата служители продължили да ѝ говорят грубо и я пренебрегвали. Въпреки че ученичката се опитвала да обясни, че не е имала проблеми с други автобусни линии, контрольорът и шофьорът отказвали да приемат аргументите ѝ.

След като ученичката се обърнала към служител на началната спирка, от където взела картата си, ситуацията се променила. Служителят потвърдил, че картата ѝ е валидна, и след намесата му шофьорът внезапно променил поведението си и започнал да се държи любезно.

Под поста в социалните мрежи се появиха коментари, подкрепящи ученичката и споделящи подобни преживявания с градския транспорт в Перник. Родители споделиха оплаквания за подобни случаи, като един от тях отбеляза, че подал сигнал до общината, но без последствия.

Този случай повдига въпроси за отношението на служителите в градския транспорт към пътниците, знаем ли си правата и опитват ли се да печелят на дребно на гърба на хората… и децата ни?

Ето какво разказва потърпевшата перничанка:

Имам сериозно оплакване спрямо автобусна линия номер 19.
Тъй като уча на квартала ми се налага да пътувам с рейсове. Изкарах карта за октомври месец, която е обозначена с „Перник-Кралевски път“, но ми беше уточнено още при взимането на картата, че с нея мога да ползвам всички транспортни линии в рамките на града(ако не се лъжа този закон е вкаран през 2022 година за ученици).
Днес свърших училище и се качих във въпросния автобус. Показах картата на контрольора и той започна да ми повишава тон и да ми надига. Каза ми следните думи „Тази карта не важи, трябва да ми платиш иначе те свалям е тука между спирките” . След като се опитах да му обясня, какво са ми казали при взимането на картата. Той ми каза „Заминавай да се разправяш с шофьора“. Аз станах и отидох при шофьора и му обясних. Той ми каза, че това е частна фирма. Аз отново му повторих какво са ми казали при взимането на картата, при което той ми отговори, че тези, които изкарват картите не разбират. Обясних му също, че пътувам с рейс номер 21 и там не правят проблем. Но не той едно си знае, едно си бае.
Повтаряхме си едно и също 10 минути. Последните му думи бяха „Айде заминавай да си сядаш, че ми е писнало от такива като вас, трябва да карам, ти ми пречиш“
След това лично отидох да попитам на начална спирка, откъдето си взех картата и жената ми отвърна, че мога да пътувам с конкретния рейс. След което отиде при шофьора, а той все едно беше съвсем различен човек, изобщо не посмя да повиши тон. Напротив, даже говореше с усмивка.
И контрольорът и шофьорът бяха изключително груби и некоректни. Потресена съм. Повишаваха тон, надигаха и ме заплашваха.
Донякъде им влизам в положението има всякакви невъзпитани и некоректни хора, но в крайна сметка аз си бях в правата. Това им е работата и такова отношение не се толерира. При следващ такъв случай ще се докладва на по-висшестоящи органи!

Под поста коментират:

– Защото всеки ще покаже агресия срещу по-слабия, особено когато има длъжност или положение в обществото, колкото и да е станало мизерно въпросното.
Обаче, когато се изправи срещу друг, ситуацията придобива друг характер.
Лошото е, че няма последствия за подобни индивиди! А трябва! В Япония биха го уволнили още на същия ден, даже може и да не си довърши курса.

– И с моя син се случи същото.Подадох сигнал до общината,те ми отговориха че ще проверят случая и до там.