СКАНДАЛ ЗА МИЛИОНИ с 41 фиктивни служители от ПЕРНИК в Театрално-музикалния център в РАЗГРАД

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за задържане на основния обвиняем в мащабна схема за присвояване на държавни средства и пране на пари, свързана с Театрално-музикалния и филхармоничен център (ТМФЦ) в Разград. В схемата участват общо четирима обвиняеми, като са установени 41 лица от град Перник играли ключова роля като фиктивни служители.

Какво се случва?

През септември 2024 г. директорът на ТМФЦ, Л.М. (43 г.), сключва договор с дружество, ръководено от П.П. (40 г.), с цел предоставяне на административни услуги, включително подготовка на документи и ТРЗ (труд и работна заплата). За тези цели са назначени 41 лица, които никога не започват работа в театъра, нямат нищо общо с културната дейност и дори не посещават работното място. Сред тези фиктивни служители има хора от строителния сектор, общественото хранене и дори безработни.

Финансовата схема

На 17-19 септември 2024 г. новоназначените служители получават преводи на средно по 25 000 лева на човек, или общо 937 889 лева от бюджета на театъра, който е под държавна опека. Парите бързо са изтеглени или от самите служители, или от обвиняемия А.Г. (32 г.), който държи техните банкови карти. Схемата продължава до 26 септември, когато двама от участниците решават да предадат събраните пари на А.Г. и Б.Ч. (34 г.), в района на бензиностанция в Пловдив. Там двамата са задържани от полицията при опит да получат средствата.

Претърсвания и арести

След задържането на основните заподозрени, следователи претърсват техните жилища и офиси в Разград и Смолян. Намерени са банкови карти и списъци с имената на фиктивните служители. В схемата е замесено и дружество на П.П., което предоставя подобни услуги и на Родопския драматичен театър в Смолян, където са открити още доказателства за незаконни действия.

Съдебни мерки и наказания

По случая са взети мерки за задържане на обвиняемите. Л.М., директорът на театъра, получава мярка „гаранция“ от 50 000 лева с наложена забрана да напуска страната. П.П. и А.Г. остават задържани за 72 часа, а Б.Ч. е освободен с гаранция от 3000 лева. Разследването продължава с активни процесуално-следствени действия, като обвиненията за присвояване и пране на пари предвиждат наказания до 20 години затвор и големи глоби.

Фиктивни назначения и разкрития

Разследването показва, че лицата, фиктивно назначени в ТМФЦ, са предоставили личните си данни на посредници, които по-късно ги използват за сключване на трудови договори. Сред тези 41 лица, повечето от Перник, няма нито един с реална професионална връзка с културната сфера.