Зам. министърът на културата Калин Вельов на инспекция в РАДОМИР: Покривите на читалищата в опасност, но субсидии за 600 хил. лв. обещават спасение

Културен маратон  на град Радомир, квартал Върба и село Извор направи заместник-министърът на културата Калин Вельов, за да се запознае с дейностите и проблемите на културните институции в региона. Придружен от кмета на Община Радомир Кирил Стоев и заместник-кмета Станислава Генадиева, Вельов се срещна с местните власти, за да обсъдят горещите въпроси, свързани с бъдещето на културната инфраструктура в общината.

Фокусът на разговорите беше поставен върху критичното състояние на местните читалища, чийто компрометирани покриви спешно се нуждаят от ремонт. Но не всичко е мрачно – Вельов обяви, че предстои откриване на процедура за финансиране, при която читалищата ще могат да кандидатстват с проекти и да получат субсидии за обновяване.

„Имаме готовност да започнем стъпки за обновяване на културната инфраструктура, започвайки с ремонт на покривите на сградите,“ сподели зам.-министърът, който ясно даде да се разбере, че културата в региона не е забравена.

Субсидия от близо 600 хил. лв. вече е разпределена на читалищата в района, а зам.-кметът Генадиева уточни, че са подготвени нови правила и механизми за разпределение на средствата, така че всички активни културни институции да получат необходимата подкрепа.

„Всяка година Министерството на културата осигурява целеви средства за читалищата, а тази година ние подадохме заявления за допълнително финансиране,“ добави тя, давайки надежда на културните дейци в региона.

Обиколката на Вельов завърши с посещение на Стойова къща – автентична възрожденска архитектурна забележителност, където заместник-министърът и кметът на Радомир обсъдиха възможности за финансиране на бъдещи проекти за обновяване на културните обекти в общината.

Финалният акцент беше поставен върху стремежа на общината да участва в конкурсна сесия за допълнително финансиране, с което да се гарантира по-добро бъдеще за местната културна сцена.