Извънредни събития за замърсената река „Струма“! В града вече се намират зам.-министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов и инж. Ирена Петкова, директор на РИОСВ – София! Има вече нещо намерено…

Както вчера ZaPernik писа, факт бе оцветяване на река Струма в града. Привечер реката беше с ръждиво кафяв цвят. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров пръв реагира и сигнализира отговорните институции и министърът на околната среда и водите, но му бе казано, че утре сутрин ще се задействат. Владимиров е изпратил доброволческия отряд да търси източника на замърсяването посред нощ.

Пернишката депутатка Христина Георгиева от ГЕРБ сигнализира: 

Скъпи съграждани,
По повод „червената река” Струма в град Перник:

– В града вече се намират зам.-министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов и инж. Ирена Петкова, директор на РИОСВ – София.

– Предвид на зачестилите екологични инциденти, с колегата Георг Георгиев изискваме среща с министъра на околната среда и водите. Целта е да уточним възможностите и реда за срочно възобновяване на дейността на РИОСВ – Перник. Последното е от особено значение за дейностите по опазване на околната среда в областта и избягването на инциденти като този, но и други, с които напоследък се сблъскахме.

– По конкретния случай със замърсяването на Струма, очакваме в спешен порядък да бъде установена причината за червения цвят на реката, както и ясно понасяне на отговорност за замърсяването, ако се касае за случай на човешка небрежност.

Доброволци

Добрволци са открили източникът на замърсяване , става ясно от пост в социалната мрежа на Владислав Стоилов.

„В среднощно обикаляне на коритото на река Струма край Перник, бе открит източникът на замърсяване.
Предоставени са на общината проби в стерилни контейнери и gps локация.
Има следи от голяма приливна вълна. Т.е. изпускането на отровата е било в голямо количество“, пише той, прилагайки и снимки:

Първите изключени

Изключиха като възможен замърсител заводите Стомана и Колхида ( те са в един колектор).
Има хипотеза, че може да става дума за глинесто оцветяване в оранжево от изкопи, подпочвени води в канализация. Първоначалните проби показват, че няма отрова, научи „За Перник“ от свой източник.