Направиха клип за 85-годишнината на Танани Чифлички -художникът сценограф, почетен гражданин и автор на герба на ПЕРНИК има място в театъра, кръстено на негово име

Днес, 27-ми септември, се навършват 85 години от рождението на известния пернишки художник и сценограф Стоян Чифлички- Танани. За годишнината на почетния гражданин на Перник напомня в своята виртуална витрина Регионална библиотека „Св. Минков“.

Стоян Чифлички- Танани е роден е на 27-ми септември в село Ноевци. Има дълга и успешна кариера в театъра. Като сценограф е известен със своите оригинални сценични решения, които правят неговите постановки уникални и запомнящи се. Работи в театъра 37 години и има над 90 постановки. Работил е и като художник- постановчик в киноцентър „Бояна“ и Българската телевизия.

Някои от най- известните проекти на Танани като сценограф, които са били високо оценени, са постановките на „Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, „Майстори“, „Крал Лир“. Неговите декори са известни с детайлността и прецизността, които влага в тях, както и с умението да съчетава традиционни и модерни елементи.

За своите заслуги през 2019г. получава плакет за значителен принос в областта на културата. През същата година в негова чест е именувано специално място в театралния салон на Драматичен театър- Перник – 8-мо място на 8-ми ред. Жестът е на пернишкия театър и Община Перник по повод неговата 80 годишнина.


Танани е и автор на герба на община Перник.

За значителния му принос в театралното изкуство и културата на града той стана почетен гражданин на Перник.