Министърът на на културата Найден Тодоров в ПЕРНИК: Градът има огромен потенциал, ще работим за нови културни проекти и събития

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с кмета на община Перник Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов. Основна тема на разговорите бе развитието на културния сектор в Перник и възможностите за подкрепа на културните институции и инициативи в региона.

Министърът подчерта важността на Перник като културен център и изрази готовност да работи съвместно с местната власт за реализиране на нови проекти, свързани с опазването и популяризирането на културното наследство на града. В срещата бяха обсъдени идеи за модернизиране на съществуващите културни институции, както и за привличане на повече туристи чрез подобряване на инфраструктурата около ключовите забележителности.

По време на визитата си, министърът посети уникалния за Балканите Подземен минен музей, където се запозна с експозицията, представяща богатата минна история на региона. Посещението включваше и обиколка на историческата сграда на Минната дирекция, която е един от архитектурните символи на Перник. Министърът разгледа също и експозициите на Регионалния исторически музей.

„Перник има огромен потенциал като културен и исторически център. Уникалните обекти като Подземния минен музей трябва да бъдат широко популяризирани, за да привлекат повече посетители не само от България, но и от чужбина,“ заяви министърът.

Той допълни, че заедно с местната власт ще се търсят нови начини за финансиране на културни проекти и събития, които да превърнат града в по-атрактивна дестинация.