Тече, всичко тече… ПЕРНИК в Топ 3 на градовете рекордьори с водни загуби. 82 % от водата, която уж плащаме, отива на вятъра

Перник е сред водещите градове по загуба на вода – 82,7 %  се губи по ВиК мрежата

Перник се нарежда сред градовете с най-високи загуби на вода в България. Според статистика, представена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, 82.7% от водата в града не достига до потребителите, което поставя Перник в тревожната тройка на градовете с най-големи загуби, заедно с Шумен /83.7%/ и Сливен/ 82%/. Както отбелязва вестник „Сега“, средните загуби на вода в страната достигат около 65%, но ситуацията в Перник е значително по-сериозна​.

Данните са за периода 2022-2023 година.

Близо до антирекорда е Монтана (78%), а загубите в София, Добрич, Разград, Търговище, Хасково, Ямбол и Плевен са в диапазона 70-73%. На другия полюс са Русе, Смолян, Видин, Кърджали, където стойностите са под 50%. Отличникът е ВиК-Благоевград – „само“ 44.1% загуби.

В другите арени на негодувание, регионите на Велико Търново (ВиК „Йовковци“), Пловдив и Кюстендил, загубите са по 56.4% в първите два и 62.6% при третия.

Въпреки че от есента има валежи, проблемите с безводието в страната не са решени, като много градове и села продължават да страдат от водни режими.