ТЪЖНА ВЕСТ: Почина пернишкият скулптор Стефан Тодоров

Пернишкият скулптор Стефан Тодоров е починал след дълго боледуване, съобщиха от културните среди в Перник. Тодоров си отиде на 75-годишна възраст.

Роден на 25-ти февруари 1949 година, Тодоров завършва техникум по „Керамика и стъкло“ в гр.София-специалност декорация. Завършва ВИИИ „Н.ПАВЛОВИЧ“-София-изящна скулптура при проф.Илия Илиев.От 1976г. твори в гр.Перник и ателието си в с.Ковачевци. Има 8 самостоятелни изложби, реализирани 20 монументални обекта,шест, от които извън България. Член е на С Б Х. Член е на дружеството на художниците УПСШ-Шабау -Сърбия. Участва в национални,зонални и окръжни изложби.Работи в четири направления: скулптура , рисунка, живопис, керамика.

Между 1990-1991г.е секретар на СБХ гр.Перник.Преди това Председател на АМХ-гр.Перник,председател на МХТИ-гр.Перник.Води кръжоци по изобразително изкуство,за деца,както и школа по изобразително изкуство в с.Ковачевци.

До 2012г. Стефан Тодоров е преподавател по изобразително изкуство на специализирани класове в СОУ „Св.Климент Охридски“ -гр.Перник.

Той е участвал и в множество международни симпозиуми през годините в България и чужбина. Негови твориби са представяни в Сърбия, Черна гора, Гърция, Ливан, Унгария, Македония.

Поклон пред светлата му памет!