Катастрофална статистика в ПЕРНИК: 453 пътни инцидента само за 8 месеца, 4 загинали и десетки ранени – тревожен ръст въпреки усилията за безопасност, възрастни пешеходци масово пресичат неправилно

Снимка: МВР Перник

Тежка статистика от пътищата на Перник изнесоха от МВР на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. От началото на годината до 31 август са регистрирани цели 453 пътнотранспортни произшествия – с 80 повече от същия период на 2023 година. Тежките инциденти са скочили до 48, а жертвите вече са 4, с 3 повече от миналата година. Ранените също не са малко – цели 49 души.

Особено фатални се оказаха месеците от април до август 2024 година, когато са настъпили 33 тежки катастрофи, довели до 4 смъртни случая и 31 ранени. Комисар Йордан Дундаков от МВР-Перник посочва, че ситуацията е много по-лоша в сравнение с миналата година, когато нямаше загинали за същия период.
И всичко това се случва въпреки кампанията на МВР за толерантност към мотористите на пътя. Трима от загиналите са били на мотори.

“Всичко се влоши след началото на мото сезона, при който призовавахме с кампания и раздаване на брошури водачите на леките автомобили да бъдат внимателни към мотоциклетистите. Обаче не се обърнахме към мотоциклетистите да бъдат внимателни към себе си. До момента имаме трима загинали мотоциклетисти. Направихме няколко допълнителни специализирани операции във връзка с това, че имаме много блъснати пешеходци на определени места, както и на пешеходни пътеки. За периода 5 – 11 август в град Перник и другите по-големи градове направихме контрол на пресичащите пешеходци като 57 бяха наказани. И то повечето възрастни хора, които пресичат неправилно. Това ни създава изключително затруднение, защото са недисциплинирани”, каза комисар Йордан Дундаков.

Блъснатите пешеходци също са на тревожно високо ниво, особено на пешеходни пътеки. Дори контролът през август е довел до наказания за 57 недисциплинирани пешеходци, предимно възрастни хора, които пресичат неправилно.