Негативизмът залива Перник по-силно от дъжда! Докато Европа се дави и бори с изчезнали и жертви, перничани критикуват локви. Сериозно ли?

Част от пернишката онлайн злоба отново се изля с пълна сила в социалните мрежи, този път заради проливните дъждове, които връхлетяха Перник. Веднага след първите ударни валежи вчера, някои граждани, сякаш очаквайки момента, извадиха телефоните си и започнаха да снимат наводнените улици и локви в Перник. И, разбира се, критиките към инфраструктурата не закъсняха. Без да се замислят за сериозността на валежите и техния мащаб, хората се съсредоточиха върху това как шахтите не смогват да поемат голямото количество вода, макар че дъждът продължи с часове и когато спря, водата се отече.

Вече доста често се вижда разликата между реалния живот и този онлайн.

Дори след като спря да вали, злобните коментари продължиха с часове. Но къде остана реалната представа за ситуацията? Без да обръщат внимание на събитията в останалата част от Европа, те не виждат как бедствието на други места взема човешки животи с почти същите валежи.

В Полша вече има жертви от наводненията, в Чехия четирима души са изчезнали. В Румъния, където положението е критично, загинаха четирима души, а в някои райони наводненията са дълбоки до три метра. Стотици хора в цяла Европа бяха евакуирани, жилищни сгради са унищожени, а пътища – блокирани. Само в Румъния над 20 хиляди души са засегнати от бедствието.

И така, драги критици от Перник, може би е време да се замислим и да се радваме, че ние, въпреки тежката индустрия в града, калния воден цикъл, който измъчва Перник вече година и всички предизвикателства, които замърсяват градската канализация се разминаваме само с онлайн наводнение на злобата?! Може би щяхте да сте много единни и задружни, ако тук имаше жертви или хиляди евакуирани? Дано не се случва!

Злобата залива този град. Не дъждовете.

Не инфраструктурата. Не глобалното затопляне. Нека Община Перник си направи изводите къде какво трябва да се подобрява, но нека и хората се огледат и виждат какво се случва в цяла Европа и цял свят и да сме смирени, че тук го няма.

„Ако преминаваш през водите, Аз ще бъда с теб.“
(Исая 43:2)