Защо премахват дървета в центъра на ПЕРНИК? Отговорът на ОБЩИНАТА

В Перник е започнала сеч на дългогодишни дървета в централната градска част – алармираха перничани на пощата на zaPernik.com.  Хората се опасяват, че от общината кастрят дървета на поразия, а в същото време въздухът в града е лош и перничани няма къде да се скрият на сянка от жегите. 

Потърсихме отговор на техните тревоги в лицето на общинската администрация. Оттам признаха, че и до тях са получени много сигнали и питания.

Отговорът е, че дърветата, които се премахват са много стари, но и потенциално опасни, тъй като са изсъхнали и изгнили във вътрешността си. Въпрос на време, на по-силна буря или сняг е те да рухнат върху сгради, хора и коли.

Именно затова е предприета тази мярка, преди зимия сезон дърветата да бъдат премахнати.

Част от  опасните дървета са в района на ОУ „Св.Иван Рилски “ и ПМГ „Христо Смирненски“ и при паметника на Кракра Пернишки. Опасни клони и изгнила липа са отрязани в района на площада и детските площадки около него.

Преди време по същия повод бе премахнато и дългогодишното дърво до храм „Св. Иван Рилски“. То бе изгнило отвътре и застрашаваше да се стовари върху църквата. Не са редки и случаите на пострадали автомобили на перничани от паднали тежки клони, които са изсъхнали.

Предстои и обезопасяване на междублокови пространства чрез премахване на сухи клони, съобщиха още от община Перник за ZaPernik.com.

Безопасността на перничани е наистина важна, но все пак е добре от Община Перник да помислят и за бъдещето, като  посадят млади фиданки на мястото на премахнатите дървета.