Полицията ВЗИМА МЕРКИ за старта на учебната година в ПЕРНИК: Полицаи навсякъде следят за нарушения, най-добре заведете децата до училище пеша, колите около пешеходните пътеки са на прицел

На 16 септември в районите на учебните заведения в региона ще бъде осигурено полицейско присъствие.
ОДМВР – Перник предприема необходимите мерки за нормално откриване и протичане на новата учебна година.

Осъществена е координация и взаимодействие с Регионалното управление на образованието. Срещи са проведени с кметове и представители на местната власт. Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини в областта, като за констатирани нарушения са изготвени писма с указания и срокове.
След обход на районите около учебните заведения са изготвени предписания към стопаните на пътя за осигуряване на знаци, освежаване на съществуващата или направа на нова маркировка. Специално внимание е обърнато на всички парапети, които гарантират сигурността и безопасността на децата, възпирайки директното им навлизане на платното за движение след излизане от училищните дворове. Предприетите мерки са част от акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя“.

Традиционно провежданата от Пътна полиция акция започна в началото на този месец и ще продължи до края на октомври. В рамките ѝ е предвидено, след откриването на новата учебна година, пътни полицаи да влязат в часовете при децата от 1 до 4 клас и да изнесат кратки беседи за безопасност на движение по пътищата. Успоредно с това полицейските служители ще се включват и в родителски срещи, за да припомнят и на родителите основните правила за безопасно придвижване на учениците.

На 16 септември за гарантиране сигурността на децата в районите на училищата ще има полицейско присъствие.

Служителите на реда ще подпомагат движението и ще следят за нарушители. О пернишката полиция отправят призив към шофьорите, на този ден да оставят автомобилите си, с цел намаляване на трафика около учебните заведения. Органите на реда допълват, че е препоръчително родителите да придружат децата си пеша. Ако обаче родителите решат да превозват децата си с автомобил, да не спират на или пред зоните на пешеходните пътеки, за да не пречат на видимостта на останалите водачи, че предвид ръста си малките са по-трудно забележими.

От Пътна полиция при ОДМВР – Перник заявиха, че разполагат с нова мобилна площадка по безопасност на движението. Тя е от композитни материали и е дарена от Община Ковачевци. Настилката е ударопоглъщаща с площ от 72 квадратни метра. С нейна помощ ще се провеждат обучителни състезания, беседи и викторини във всички населени места в Перник и областта. Ще продължи и традиционната кампания „Инспектор по коланите“ за трета поредна година, както и още много превантивни прояви.