Световноизвестният художник Албино Пити откри изложба в ПЕРНИК с думите: Този град се превърна в моята малка къща

Италианският художник Албино Пити, който от няколко години живее в България, откри изложба в Перник. Творбите му са подредени в художествена галерия „Любен Гайдаров” в Двореца на културата. Сред тях има и картини, създадени съвместно със студенти от програмите „Визуални изкуства“ и „Интериорен дизайн“ на НБУ.

На откриването на изложбата присъства и областният управител на Перник Людмил Веселинов. Експозицията е озаглавена„Сила и завихряне” и включва 43 платна на автора.

Световноизвестният художник, който в края на 80-те години на миналия век поставя началото на експанзионизма в изкуството е избрал и 8 студентски живописни творби, които са част от неговата изложба.

Албино Пити за втори път гостува в Перник.

„Перник преди всичко започва да се превръща в една моя малка къща, защото тук, в този театър, в това културно заведение, в този Дворец са работили моите тъща и тъст. Единият е бил сценограф, а тя е била актриса”, каза Албино Пити.

Авторът заяви, че картините му са плод на сърцето, на душата, на емоцията. Изложбата ще остане в галерия „Любен Гайдаров” до 12 октомври. Преди Перник тя е гостувала в Русе и Плевен./БНР