Служебният министър на здравето Г. Кондева отговори: Нарушения и ДЪЛГОВЕ в МБАЛ Рахила Ангелова-ПЕРНИК са причина за смяна на директора Митов

Промяната в състава на Съвета на директорите в МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник цели подобряване на управлението, което да бъде насочено към ефективно изпълнение на основните му функции като лечебно заведение – предоставяне на ефективна и качествена медицинска помощ на българските граждани от областта. Това казва служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в отговор на въпроси на депутата от ПП-ДБ Катя Панева и от „Възраждане“ Димо Дренчев относно смяната на ръководството на болницата.

По думите й предложението на МЗ за промяна в състава на Съвета на директорите МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник е свързано с констатирани пропуски и слабости при извършена проверка на звено „Вътрешен одит“ към Министерството и други оправомощени контролни органи.

Близо половин милион на загуба за една година

От звено „Вътрешен одит“ е установено, че през 2022 г. натрупаната загуба е в размер на -4 398 хил. лв., а към 31 декември 2023 г. тя вече е в размер на -4 850 хил. лв.

Месечни заплати

Размерът на определените във вътрешните правила за работната заплата допълнителни възнаграждения за по-висока лична квалификация и на разположение са под определения размер в отрасловото споразумение.

В поименните длъжностни разписания на персонала на лечебното заведение не са посочени допълнителните възнаграждения с постоянен характер, както и не е изготвена рекапитулация на средствата необходими за работни заплати.

Нивата на основните месечни работни заплати по категории персонал, определени в КТД в отрасъл „Здравеопазване“, не са достигнати за по-голяма част от персонал на МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник. Минималната брутна работна заплата за част от персонала на пълно работно време не достига основната работна заплата по КТД.

Установени са нарушени разпоредби на ЗОП и ППЗОП.

От ИАМН са установени нарушения на Наредба № 49 за устройството и дейността на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи и на медицински стандарт „Спешна медицина“.

От РЗОК са констатирани нарушения по алгоритмите на клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури за 2022 г. и 2023 г.

Новото ръководство на лечебното заведение е провело разговори със служителите, подали заявления за напускане, в резултат на което към 03.09.2024 г. почти всички депозирани заявления са оттеглени. Един лекар от отделение по хирургия е напуснал лечебното заведение по лични причини, поради което са предприети и своевременни действия за попълване екипа на отделението. В лечебното заведение е сформиран нов управленски екип от доказани специалисти с необходимия професионален опит и към момента няма опасност от закриване на отделения или напускане на други медицински специалисти. Ръководството уверява, че медицинската дейност е обезпечена, като са взети всички важни решения и усилията са насочени към оптималното му функциониране“, казва още министър Кондева.

Тя подчертава, че екипът на МЗ полага усилия за решаване на проблемите в сектор „Здравеопазване“, като има готовност да разгледа всички мотивирани предложения, които биха довели до подобряване на достъпа до качествени здравни услуги на населението и до създаване на по-добри условия за работещите в лечебните заведения.

Източник: zdrave.net