Най-успешната писателка и гордост за ПЕРНИК Здравка Евтимова издаде нов сборник с разкази във Великобритания

Най-успешната писателка от град Перник Здравка Евтимова продължава да доказва таланта си на международната сцена. 

На 3 септември 2024 г. във Великобритания беше публикуван сборникът с разкази на перничанката – LAURA AND OTHER STORIES, издателство Snuggly Books, Единбург.

Съставител и редактор на сборника е английският писател и литературен критик Куентин Крисп.
В сборника са включени четири дълги разказа, писани на английски език, съобщи Здравка Евтимова.

https://asterismbooks.com/…/laura-and-other-stories-zdravka…

Изключително скромен и тих като човек, Здравка Евтимова избухва в творчеството си, играейки с емоциите на милиони хора по света – през Европа до Япония и Америка, където думите й се преподават в учебниците по литература. Истински будител, почетният гражданин на Перник Здравка Евтимова говори и по теми свръзани с обединението на нацията ни и световния мир.

Наскоро по повод празника на Съединението, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS, тя каза:

„Празнуваме Съединението един единствен ден, а през останалите дни сме разединени. Корупцията, непочтеността, показват, че времето минава, но то носи мракобесие и страх.
Колкото и да е трудна борбата с корупцията, вярвам, че в тези трудни дни ще се роди, а може би, вече се е родил политик от ранга на Захари Стоянов, на Левски, на Ботев“.

ЗА НЕЯ:

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985). Авторка на кратки разкази, публикувани в 32 страни по света, носителка на национални и международни награди, представителка на най-новата българска литература.

През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ

Разказът на Здравка Евтимова Seldom („Рядко“) е включен в антологията Best European Fiction 2015 („Най-добра европейска проза 2015 г.“) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Разказът на писателката „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията „Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят“.

Разказът ѝ „Васил“ е един от десетте разкази, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио Би Би Си, Лондон за 2005 г.

В България Здравка Евтимова е двукратна носителка на наградата за най-добър български разказ за годината „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г., носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“, на литературната награда за проза „Анна Каменова“, През 2014 г. Здравка Евтимова печели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“

През 2015 г. Здравка Евтимова печели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена.

През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ печели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България на фонд „13 века България“ – 2015 г. През 2019 г. печели наградата „Запков“ за сборника „Юлски разкази“, най-четената книга в Софийска градска библиотека през 2019 г. в България. През 2019 г. Здравка Евтимова печели наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия гласуват за свой любим български автор – Здравка Евтимова.

Здравка Евтимова живее в Перник, България. Омъжена е. Има двама сина, дъщеря и внуци. Говори и пише на английски, френски, немски и руски език.