В РАДОМИР празнуват 139 години от Съединението – една от най-светлите дати в българската история

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Днес празнуваме Съединението на България – една от най-светлите исторически дати в българската история, когато целият български народ, разделен от историческите процеси се обединява, въпреки волята на Великите сили.

Днес в гград Радомир ще отбележат Съединението с празнично шествие. То ще започне в 10:45 часа, и ще продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на подп. Константин Цанков. От 11:30ч. на площад „Свобода“ ще започне и празнична програма с участието на Сорина Богомилова и Асти Денс.
От 10:00ч. ще бъде открита изложба Сомени за герои пред Общинския исторически музей.

Тази години да поздравят перничани не пропуснаха и областния управител на Перник Людмил Веселинов, който написа:

Честит празник на Съединението!🇧🇬
Актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.
Литографията “Съединена България“ от Николай Павлович е показателна. На заден план, вдясно, се вижда образът на опечалена девойка, чрез която художникът представя съдбата на македонските българи, които към 1885 г. все още са в пределите на османската държава.

Поздрав бе публикуван и от Община Перник и кмета на града Станислав Владимиров:

Уважаеми перничани,
На днешния ден преди 139 години българският народ изживя един от най-възторжените дни в историята си. Съединението на Княжество България и Източна Румелия определи хода на историята ни и постави родината ни трайно на политическата карта на Европа. С него България заяви себе си пред света като единна държава на свободен и горд народ.
Само няколко месеца след 6-ти септември 1885 година всички родолюбци като един се вдигат в защита на това чисто и свято българско дело. От тези героични дни от историята на свободното ни отечество до днес като гръм отекват думите на въстаническите ръководители: “Да живее Съединението, да живее България!“.
Честит празник!
Станислав Владимиров
Кмет на Община Перник