ПЕРНИК прие Декларация срещу златодобива в Златуша, част от концесията е на пернишка територия

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Декларация за принципно несъгласие и отказ да бъдат съгласувани, одобрявани и разрешавани каквито и да било проекти и процедури за добив на злато от проектната концесионна площ „Златуша“, одобри и прие Общинският съвет в Перник на днешната си сесия. Концесионна площ попада на територията на няколко общини, сред които и Перник.

Във връзка с намерението е подета подписка от жителите на пернишките села Вискяр, Расник и Радуй. Същата е изпратена към общинската администрация и съветниците в Перник. С нея те настояват за предприемане на действия в защита на интересите им, пише в декларацията. Общинският съвет е взел под внимание и получено писмо от инициативна група граждани от община Божурище.

Мотивите, с които Общинският съвет в Перник декларира отказа си, са свързани с потенциалните вреди от осъществяването на проекта.

В декларацията е посочено, че използването на химикали при добива на злато може да доведе до трайно отравяне на почвата и водите, унищожаване на местната флора и фауна, негативно въздействие върху екосистемите и здравето на хората. Използването на водните ресурси ще ограничи и достъпа до питейна вода, се посочва още в декларация.

В нея се допълва, че проектът е в противовес с Плана за интегрирано развитие на Община Перник, сред чиито приоритети е и оползотворяване на туристическия потенциал на местните природно-географски ресурси.

Източник: БТА