КАК ВИ СЕ СТРУВА? Перник с ключова роля в ново регионално разпределение на България: НАЗЕМНО МЕТРО свързва града със София

Перник и неговото място в бъдещото развитие на регионите в България излизат на преден план, според анализа на арх. Белин Моллов. Според него, регионът на Перник, заедно със София и Кюстендил, трябва да бъде част от новата административна структура на страната, която предлага разделяне на България на четири региона.

Първият е Дунавският, който включва Видин, Монтана, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра. Вторият е Черноморският регион, в който е цялото Черноморие – с акцент туризъм, пристанища. В него влизат Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Възраженията са, че Бургас и Варна ще се борят кой от двата града да е център на тази териториална единица. Обзор, например, може да поеме такива функции. Третият е регионът, включващ Тракия, Родопите, Рила, Пирин, долините на Струма и Места, в това число влизат градовете Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград. В древността хората са се заселили по тези места, привлечени от балнеоложкото „злато“ – минералните извори. В четвъртия регион са София, София област, Перник и Кюстендил.

Перник, като част от четвъртия регион, който включва София и областите около столицата, е идентифициран като ключов за интеграцията на местната икономика с тази на столицата.

Според арх. Белин Моллов е препоръчително да се направи една дъга с наземно метро от Перник, през Обеля, Централна гара, Подуяне до Казичене и към него да се свържат съществуващите спирки на сегашното метро. Такъв проект  ще реши много проблеми и ще намали потока на автомобилите.

Архитектът уточнява, че Всеки ден на работа в столицата идват много коли с по един-двама души от близките населени места.

Пита се защо нямат препитание там, където живеят? Защо по-малките населени места се обезлюдяват и дори да имат дадености за туризъм, те не използват? Община Елин Пелин не е голяма, но показва забележим индустриален размах – този опит може да е пример за други.

Настоящата структура на регионалното развитие в България трябва да бъде преразгледана и адаптирана, за да отразява по-добре реалните нужди и потенциала на регионите като Перник, смята арх. Моллов. Той настоява, че е крайно време за действие, за да се подобри качеството на живот и икономическите възможности в тези райони, използвайки ефективно наличните ресурси и инфраструктура.