ОГНЕН АД НАД РАСНИК! В селото НЕ СЕ ДИША, хора товарят туби с вода, водата за гасене свърши, докараха цистерна, целият наличен състав на пожарната е на място

Става страшно! Огненият ад около село Расник се разраства. Расник е под тревога! Всички налични спасителни екипи са мобилизирани да гасят пламъците. 

Към момента в село Расник не се диша от задушлив дим. Жители на селото обикалят улиците обезпокоени. Някои от хората са си сложили парцали пред лицата, за да не вдишват отровния дим.  Местни товарят туби с вода в джипа на аварийния отряд на Перник. Кметът на село Мещица също е тук. Хълм над селото е в пламъци. Има реална опасност огънят да стигне до къщите.

Цистерна на ДЛВ спасява жителите на селото. Пълнят пожарният автомобил с вода!

Пожарът гори на два фронта – единият в планината, и друг – в ниви над селото.

Както по-рано писахме, огън подпали борови масиви в планина Вискяр, като пожарът е върхов, казват спациалисти. Има вероятност пожарът да е причинен от искра по време на жътва, често пожарите тръгват от полето, коментират запознати.

Целият наличен състав от Регионална дирекция” Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник е на място.

Пожарът е тръгнал и към село Мещица, но към момента е овладян. Положението в село Расник обаче остава критично. Все още няма засегнати къщи, само един двор е горял, но с общи усилия и подръчни средства е потушен. Опасността огънят да засегне домове обаче е съвсем реална. До момента хората се евакуират сами.

На място пристигнаха линейки. В горните части на селото се задушават.

Кметицата на село Расник сподели пред ZaPеrnik.com, че страшно много хора са мобилизирани в потушаването на пламъците. Има много доброволци и пожарни екипи, земеделци от съседни села, от Горското, от общината изпращат водоноски.