ВНИМАНИЕ: Горски пожар се разраства край пернишкото село Расник – пламъци изпепеляват борова гора под ударите на силен вятър

Днес следобед, около 15:00 часа, голям пожар избухна над пернишкото село Вискяр, разположено в близост до пернишкото село Расник, научи сайта „За Перник“. Огнената стихия обхвана значителна част от боровата гора в района, като пламъците се разпространяват бързо заради силния вятър, който допълнително усложнява ситуацията.

Горящата борова гора представлява сериозна опасност както за околната среда, така и за жителите на близките села. Местните власти вече са на място, като екипи на пожарната служба работят усилено, за да овладеят огъня и да предотвратят разпространението му към населени места. Засега няма информация за пострадали хора или унищожени постройки, но опасността остава налична, особено при наличието на силен вятър.

Жителите на село Расник и околните населени места са призовани да бъдат бдителни и да следят развитието на ситуацията, като същевременно избягват ненужно движение в близост до засегнатите от пожара райони. Очаква се пожарът да бъде трудно овладян, ако вятърът продължи да се усилва.

Тази година се наблюдава повишен риск от пожари в региона, като сухото време и високите температури допринасят за лесното разпространение на огъня. Местните власти призовават гражданите да бъдат внимателни и да не допускат ситуации, които биха могли да доведат до нови пожари.