КОШМАР В МОШИНО: Два блока затънали в отходни води – жители на ръба на търпението искат спешни мерки и заплашват с протест, ако не получат отговор на въпроса: Защо не са включени в новата канализация? ОБЩИНА ПЕРНИК ОТГОВОРИ!

Жители на два блока в квартал Мошино са затънали в истинска смрад в домовете си и така е повече от 10 години, оплакаха се до ZaPernik.com.

Живущите  в блок 66 в кв. Мошино от години се борят с канализационни проблеми, а мазетата им се пълнят с фекалии.

Мазетата са пълни с отходни води и при тези високи температури, вече няколко месеца обитаването на апартаментите е свързано с непоносимост /смрад,  комари, хлебарки и всякакви инсекти/ са ежедневните изпитания“, казват потърпевшите.

На фона на техните проблеми, искат да знаят защо блока им НЕ Е включен в новата канализация, която се изгражда по ул. „Рашо Димитров“. Мошинци са готови и на граждански протест, ако не получат отговора на въпроса защо са подминати от новата канализация в кв. Изток. 

Ето и тяхното писмо до ZaPernik.com и институциите:

До

Областен управител на

гр. Перник

До

Кмет на община Перник

 

Гражданска позиция

От живущите в бл. 66  кв. Мошино, ул. Рашо Димитров,

СМРАД, СМРАД, СМРАД

Уважаеми Господа,

Обръщаме се към  общинското и областното ръководство на гр. Перник във връзка със съществуващия комунален проблем, а именно, запушена канализационна система на бл. 66 /повече от 10 години/ и наводняване на мазета с отходни води. На фона на изграждането на нова канализационна система на ул. „Рашо  Димитров“ този на блок 66 няма към момента да бъде включена към основния колектор. Мазетата са пълни с отходни води и при тези високи температури, вече няколко месеца обитаването на апартаментите е свързано с непоносимост /смрад,  комари, хлебарки и всякакви инсекти/ са ежедневните изпитания на живущиге. Като  ваши избиратели, данъкоплатци и граждани искаме обяснение, защо не е предвидено включване на блока в новата канализационна система, което е логично да се случи и да реши този комунален проблем занапред. Ставаме ли заложници на казуса „Воден цикъл“ по проект с европейски пари и подминаване на нуждите на гражданите да имат нормални санитарно – битови условия  в 21 век, което е част от ангажимента на Община Перник и задължение на градоначалника. 

Г – н Кмете, молим за Вашето съдействие да изпратете машини за отпушването на канализацията, тъй като от В и К – Перник, отказват или не си вдигат телефоните.

Г – н  Кмете, вместо да давате 700 000.00 лв. за ремонт на басейна в 10 ОУ – Алеко Константинов“, Ви каним Вас и жителите на гр. Перник да се къпят напълно безплатно с ароматни СПА процедури в нашите мазета. 

Уведомяваме Ви, че имаме готовност за граждански протест, ако не получим отговора на въпроса: Защо бл. 66  не е включен към новоизграждащата се канализационна система???

Отговорът:

ZaPernik.com потърси Община Перник, за да даде отговор на въпросите на перничани. Оттам ни отговориха, че не само 66-ти, но и 64-ти блок е с подобни проблеми. Въпросните два блока са свързани с друго канализационно трасе – на улица „Младен Стоянов“ и към 13-то училище.

Живущите в двата блока искат да бъдат вързани към новата канализация. Това обаче не е толкова лесно. Община Перник е наясно с проблема и е изпратила писмо до ВиК Перник с питане дали може такъв проект да се реализира. За да стане това обаче, нивото на блока и нивото на улицата трябва да са подходящи и да се получава денивелация. В противен случай отходните води ще се връщат отново към тръбите.

Ако от ВиК Перник кажат, че няма проблем, то общината ще предприеме действия със собствени средства да свърже двата блока към новата канализационна мрежа. Свързването ще се осъществи на два етапа, тъй като финансирането ще е за сметка на Община Перник, като до края на годината да бъде свързан единият блок, а догодина – и другият.

В момента се чака отговор от ВиК дали е възможно да се изгради ново трасе.

Относно отпушването на канализацията, за това отговаря също ВиК Перник.