НЕЗАБРАВИМО РАДОМИРСКО ЛЯТО! Доброволци от 4 държави преобразиха село Долни Раковец, работейки рамо до рамо с младежи със специални потребности: Иновации, традиции, културни вечери на мегдана с участието на местни жители

Младежи и доброволци от 4 държави облагородиха радомирското село Долни Раковец

Успешно приключи проектът „Да работим заедно“ на Фондация „За Утре“, който се проведе в радомирското село Долни Раковец. От 5 до 16 август участници от 4 държави – България, Турция, Хърватска и Литва се събраха заедно по младежки обмен, финансиран от ЕС по програма Еразъм+ с цел да развият умения за подкрепа на социалното и трудово включване на младежи с интелектуални затруднения.

Община Радомир, в лицето на кмета Кирил Стоев и зам.-кмета Станислава Генадиева, подкрепиха дейностите на проекта и осигуриха допълнителни занимания и интересни места за посещение в Радомир за участниците, за да разширят техните впечатления от региона.

В проекта бяха използвани иновативни неформални образователни методи, като участниците се учеха на трудово включване посредством извършване на съвместни трудови дейности с младежи с интелектуални затруднения. Тези дейности бяха насочени към облагородяване на площада в село Долни Раковец и бяха реализирани благодарение на безрезервната подкрепа и активно участие на кмета на село Долни Раковец – Йоана Георгиева. Целта на проекта бе да се стимулира и участието и на местната общност и младежите от село Долни Раковец, като по този начин да се представи модел за активно младежко участие и социално включване.

Доброволците работиха рамо до рамо с младежите със специални потребности, напътстваха ги, помагаха им и се вдъхновяваха от тяхното упорство и желание да се включат във всяка дейност без значение от физическите си възможности.

Автобусната спирка в центъра на Долни Раковец беше изцяло преобразена – младежите я боядисаха и изрисуваха на нея символите на селото – кон, минерални извори и чесън. Бяха изработени от дърво нови кашпи за цветя и къщичка за патици, която съвсем скоро ще плава във водоема на селото.
Детската площадка се сдоби с дървена къщичка, измазана с глина, като в тази дейност активно се включиха и деца от селото. По време на една от творческите сесии големи дървени шайби бяха изрисувани с красиви послания и рисунки и те ще красят пътеката в гората на селото, както и детската площадка. Всички трудови дейности бяха екосъобразни и изпълнени с естествени строителни материали.

„Културните вечери на мегдана“ се превърнаха в сборен пункт на доброволците, младежите със специални потребности и местните жители. Културният обмен беше повече от успешен – проведоха се различни образователни игри, гостите чуха музика и опитаха традиционна храна от Литва, Хърватска и Турция, приготвена от самите участници в проекта. В последната културна вечер беше представена България с нейната история, традиции и култура, а деца от местната самодейна група показаха традиционни кукерски танци и изпълниха народни песни, облечени в носии. В културните вечери бяха провеждани на площада на селото и в тях активно участваха и местни младежи.

Посредством дейностите за запознаване с различни професии, всички участници в проекта, според своите сили и умения, спомогнаха за облагородяване на основни публични места в селото и дадоха нагледен пример как чрез доброволчество и младежко участие може да се помага както на младежи с ограничени възможности, така и на местните общности и малките населени места.

Всички участници бяха изключително щастливи и удовлетворени от участието и заявиха готовност за по-активно участие в следващи проекти и инициативи на тази тема. За много от участниците темата бе предизвикателна и този проект промени в голяма степен техния мироглед и нагласи към хората интелектуални затруднения.

За екипа на Фондация „За Утре“, това е най-очаквания резултат, да променим мисленето и поведението на младите хора към връстниците им с интелектуални затруднения. С тази малка стъпка започва голямата промяна към която се стремим: „хората с интелектуални затруднения да имат достоен живот и да бъдат равноправни участници в обществото“.