ЗЕМЕН дълго ще помни този ден! Патриарх Даниил благослови града за 50-годишния му юбилей, а след това настана истинско веселие, което приключи със сръбската сензация Кеба и мощна заря

Земен отпразнува своя златен юбилей с изключителна тържественост, духовно присъствие и незабравим концерт.

Патриарх Даниил

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен лично от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил, който за първи път посети града. Патриархът бе придружен от високопоставени духовници, които внесоха допълнителен блясък на събитието.

Специалният гост бе приветстван с картина на Земенския манастир и дърворезба с герба на Общината – дарове, символизиращи значимостта на града и неговото културно-историческо наследство.

Хиляди се стекоха на централния площад на Земен, за да отпразнуват половинвековния юбилей на своя град. Сред официалните гости бяха високопоставени политици, кметове на съседни общини и множество други важни фигури, които почетоха града с присъствието си.

Емоционалната реч на кмета

Кметът Михаил Златанов произнесе вдъхновяваща реч, в която изрази признателност към жителите на града и увери, че Земен ще продължи да се развива с увереност и гордост.

“Благословени сме да живеем тук. Благословени сме корените ни да са оттук. Благословени сме с богато културно-историческо наследство, с красива природа и със сърцати хора. Памет и почит заслужават предците ни за съграденото. Обръщам се с признателност към всички, които с делата си допринасят за развитието на този град. Благодаря и на всички, които носят Земен в сърцето си и милеят за него! Благодарност към всеки един земенчанин за усилията, идеите и трудолюбието.”, каза кметът и  призова:

“Наш дълг е да оставим на децата и на младите поколения един уреден и красив град, с който да се гордеем всички. Нека пишем с обич и с добра мисъл историята на нашия град. Нека с вяра и разум да продължим родолюбивите традиции и взаимни усилия за развитието на община Земен. Нека се гордеем с постигнатото и нека продължим да надграждаме заедно! Бъдете здрави, щастливи и горди с корените си! Бог да пази Земен! Честит празник!”

Почит и плакети

Празникът бе белязан и с връчването на званието „Почетен гражданин на Земен“ на някои от най-изтъкнатите личности, свързани с града. Оперният певец Петър Петров, географът проф. д-р Ангел Велчев и логопедът проф. д-р Виолета Боянова бяха удостоени с високото отличие.

Също така, благодарствен плакет бе връчен на Кирил Кирилов за активната му доброволческа дейност.

Масово веселие 

След официалната част празникът продължи с впечатляващи изпълнения на майсторите на танца и младите таланти от дует „Аморе“.

Кулминацията на вечерта бе специалното участие на сръбския певец Драган Коич Кеба, който нажежи атмосферата и повдигна настроението на всички присъстващи.

Вечерта завърши с грандиозна празнична заря, която озари небето над Земен и остави незабравими спомени у всички жители и гости на града.

50-годишният юбилей на град Земен беше истински триумф на духа, традициите и любовта към родното място. Жителите на града и гостите си тръгнаха с усмивки и топли спомени от този величествен ден, който ще остане запечатан в историята на Земен.